Cinc recursos per entendre la Mutilació Genital Femenina

Flor del Desert
En el dia contra la Mutilació Genital Femenina (MGF) volem recopilar cinc recursos multimèdia per entendre i reflexional al voltant d'aquesta pràctica.

22/11/2016

1.  PEL·LÍCULA: Desert flower (2009)
 
Waris Dirie és una nena somali de 13 anys que fuig del seu poblat per evitar un matrimoni de conveniència. Després de passar diversos dies al desert arriba a Mogadiscio, capital de Somàlia, on uns parents l'envien com a criada a l'ambaixada de Somàlia a Londres. En acabar aquest treball Waris s'havia convertit en una dona que no sabia llegir ni escriure, i que prefereix quedar-se a Anglaterra de forma il·legal de tornar al seu país natiu, devastat per la guerra i la fam. Així, canvia de treball contínuament, i és treballant en un restaurant de menjar ràpid on el fotògraf Terry Donaldson la descobreix, convertint-la en una de les models més famoses del món.

És una història de violència i injustícia que es construeix sobre les bases d'una crítica cap els costums religiosos d'alguns països, com la castedat obligada o la mutilació genital femenina; però que acaba constituint-se com un conte de fades que no deixa de banda la duresa del món actual.
 
2.  WEB: Fundación Wassu UAB
 
La Fundación Wassu UAB és una organització científica d'àmbit internacional que actua per a la prevenció de la Mutilació Genital Femenina a través de la investigació antropològica i mèdica, aplicada a la transmissió de coneixement. La seva metodologia es basa en la ferma convicció que tot ésser humà té dret a participar de manera plena en cada decisió que afecta la seva vida. D'aquesta manera no s'imposa el canvi, sinó que es transfereixen coneixements, apoderant i creant oportunitats per a que les persones puguin prendre decisions informades. És pionera a Catalunya en el tractament de la temàtica i consta de dos centres d'investigació i recerca: un a Catalunya, el Grup Interdisciplinari per a la Prevenció i l'Estudi de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials (GIPE/PTP); i l'altre a Gambia, Wassu Gambia Kafo (WGK), una ONG local.

 
3.  DOCUMENTAL: Bref (2013)
 
Bref és un documental dirigit per Christina Pitouli que ens convida a reflexionar sobre la mutilació genital femenina a través dels testimonis de persones africanes que actualment viuen a Espanya, que ens parlen obertament sobre el ritual de la mutilació genital femenina. Les seves opinions i realitats contraposades ens mostren la complexitat d'un tema controvertit, en què el límit dels drets humans i el de l'herència cultural es creuen.
 
El documental Bref ha guanyat diversos premis: Festival de Málaga 2014, DocLisboa, London Feminist Film Festival i el Festival de Cine Documental Artículo 31.

 
4.  POEMA: Los dolores femeninos (Dahabo Ali Muse, 1998)

A continuació us deixem un poema escrit per la poeta somali i supervivent de la mutilació genital femenina, Dahabo Ali Muse:

Los dolores femeninos

Y si se me permite hablar de mi noche de bodas:

Había esperado caricias, dulce beso, abrazos y amor.

¡No nunca!

me esperaba era el dolor, el sufrimiento y la tristeza.

Yo estaba en mi cama de la boda, gimiendo como un herido

Animal, una víctima del dolor femenino.

Al amanecer, el ridículo que me esperaba.

Mi madre anunció:
Sí que es virgen.

Cuando el miedo se apodera de mí,

Cuando la ira se apodera de mi cuerpo,

Cuando el odio se convierte en mi compañero,

Entonces consigo consejos femenina, ya que es sólo el dolor femenino,

Y me han dicho perece dolor femeninos como todas las cosas femeninas.

El viaje continúa, o continuar la lucha,

Como dicen los historiadores modernos.

Como el buen lazo del matrimonio madura.

Como presento y el dolor desaparece.

Mi vientre se vuelve como un globo

Un vistazo de espectáculos felicidad,

Una esperanza, un nuevo bebé, una nueva vida!

Pero una nueva vida pone en peligro mi vida,

el nacimiento de un bebé es la muerte y la destrucción de mí!

Es lo que mi abuela llamó a los tres dolores femeninos.

Ella dijo que el día de la circuncisión, la noche de bodas y los nacimientos de un bebé son los dolores femeninos triples.

A medida que las ráfagas de nacimiento, lloro en busca de ayuda, cuando las lágrimas carne rebozados.

Sin piedad, empuje! Ellos dicen.

Es sólo el dolor femenino!

Y ahora hago un llamamiento:

Apelo por el amor perdido, porque los sueños rotos,

Por el derecho a vivir como un ser humano completo.

Hago un llamamiento a todas las personas amantes de la paz para proteger, para apoyar

Y dar una mano a niñas inocentes, que no hacen daño,

Obediente a sus padres y mayores, todo lo que saben es sólo sonrisas.

Iniciarlos en el mundo del amor,

No al mundo del dolor femenino!


-Dahabo Ali Muse-
 
 
5.  NOVEL·LA: Los soles de las independencias (Ahmadou Kourouma, 1970)
 
Aquesta novel·la narra la història de Fama, príncep malinké i últim descendent de la dinastia Doumbouya de Horodougou. Fama, destronat i reduït a la misèria, ja no és més que un carronyer de funerals que va a pidolar de sacrifici en sacrifici i al qual només li queda el recurs de la paraula per expressar el seu menyspreu i amargor. La seva dona, Salimata, pateix la dissort de ser estèril alhora que la turmenten els records de la seva dura infància: el ritu d'ablació, la violació, el matrimoni forçós amb Baffi, el rapte després de la mort del seu marit, i finalment la seva fugida a través de la selva. L'autor, amb una prosa que sembla restituir el ritme africà, ens mostra la realitat de l'Àfrica postcolonial.