Henri Weber fa balanç del llegat de maig del 68 cinquanta anys després

Henri Weber

Henri Weber, un dels rostres destacats de les mobilitzacions de 1968 a París, oferirà una xerrada sobre el balanç del maig francès cinquanta anys després el 6 de juny, a la Facultat de Filosofia i Lletres, en un acte on es retrà homenatge també al professorat jubilat aquest curs.

01/06/2018

El 6 de juny, la Facultat de Filosofia i Lletres commemora el seu cinquantè aniversari amb una conferència d'Henri Weber, un dels líders històrics del maig francès. La ponència, titulada "Un demi siècle après, quel est le bilan de Mai 68?" ("Mig segle després, quin és el balanç de maig del 68?"), tindrà lloc a les 12,30 h, a l'auditori de la Facultat. Weber és doctor en filosofia i ciència política, va ser un dels fundadors de la Lliga Comunista Revolucionària i, del 2004 al 2014, va ser diputat al Parlament Europeu pel Partit Socialista francès.

A les mobilitzacions estudiantils de maig de 1968, Weber va ser un dels principals protagonistes, juntament amb Daniel Cohn-Bendit i Alain Krivine. Amb Krivine, va fundar la Joventut Comunista Revolucionària (JCR), una de les organitzacions que van ser dissoltes amb un decret del president Charles de Gaulle el 12 de juny. I tant Weber i Krivine com Daniel Bensaïd van fundar el 1969 la Lliga Comunista Revolucionària (LCR), de tendència trotskista igual que la JCR. Weber va ser director de la revista de la LCR Rouge de 1968 a 1976.

Als anys vuitanta, va abandonar la política per dedicar-se a la carrera acadèmica i, el 1986, va ingressar al Partit Socialista. A més d'eurodiputat, ha estat conseller dels gabinets de Laurent Fabius (president de l'Assemblea Nacional) i dels ministres Martin Malvy i Louis Mermaz, alcalde adjunt de Saint Denis, senador i, al si del Partit Socialista, secretari nacional dels àmbits d'educació, cultura i mitjans, formació i mundialització.

Weber es va integrar, el desembre de 1968, al grup de Michel Foucault del Departament de Filosofia de Vincennes (Paris VIII) i va ser professor de filosofia política fins al 1988. Ha escrit nombrosos volums sobre marxisme, socialdemocràcia, eurocomunisme o consciència de classe. És autor d'obres com Mai 1968: une répetition générale? (Maspero, 1968), Vingt ans après. Que reste-t-il de 68? (Seuil, 1988) o Faut-il liquider Mai 68? (Seuil, 2008), on ha reflexionat sobre el maig francès i el seu llegat al llarg dels anys.

Homenatge al professorat jubilat

L’acte constarà de dues parts. Abans de la conferència de Weber, a les 11 h, es farà el tradicional reconeixement a la tasca duta a terme pel professorat que es jubila durant aquest curs. Es tracta de  Maria Campillo (Departament de Filologia Catalana), Anna Estany (Departament de Filosofia), Jordi Estévez (Departament de Prehistòria) i José Luís Martín Ramos (Departament d'Història Moderna i Contemporània). A més, la Facultat retrà homenatge a la feina realitzada per totes els persones que han contribuït a fer del centre un referent en docència, recerca, gestió i difusió del coneixement.

Més informació: Facultat de Filosofia i Lletres

 

Notícies relacionades

Totes les notícies