Diàlegs a l’entorn de l’exposició “El Sexe a l’època romana”

SexeSegleXXI
Aquest 24 de maig ha tingut lloc, en el marc de l’Exposició “El Sexe a l’Època Romana”, el darrer cicle de diàlegs: El sexe al segle XXI. L’acte ha estat organitzat per la Facultat de Filosofia i Lletres i ha aplegat a professorat del Departament de Filosofia, la directora de Sex Academy of Barcelona, un expert en nanotecnologia i juntament amb la col·laboració de la CORE en Patrimoni Cultural. 

25/05/2018

Aquest dijous 24 de maig a les 11:30 hores ha tingut lloc, al vestíbul d’accés als departaments de Prehistòria i Antropologia, la xerrada El sexe al segle XXI. Aquesta xerrada s’emmarca dins del cicle que acompanya l’exposició que ha acollit la Facultat de Filosofia sobre “El Sexe a l’Època Romana”. La trobada ha comptat amb la presència de Jordi Vallverdú, professor del Departament de Filosofia que ha moderat; Laila Pilgren, directora de Sex Academy of Barcelona, i Sergi Santos, expert en nanotecnologia.

El moderador, Jordi Vallverdú, ha iniciat aquest quart cicle de diàlegs amb una reflexió sobre la capacitat de la comunitat investigadora per fer recerca sobre la sexualitat en el passat, però no en el present. Així mateix, ha destacat la sexualitat com “una forma d’entendre la vida”.

En aquest sentit, Laila Pilgren, directora de Sex Academy of Barcelona, ha volgut posar èmfasi en el tabú que sovint té la sexualitat i ha assegurat que “no estem parlant simplement d’un negoci, sinó també d’educació”. Precisament ha centrat part del seu discurs en la importància de l’educació sexual entre els més joves ja que “amb quinze anys ja arribem tard”. Per això, ha volgut remarcar el projecte “La Otra Educación”, que és una iniciativa dirigida als joves i que es troba repleta d’eufemismes per tal d’evitar la censura a la xarxa.

En aquesta mateixa línia, Sergi Santos, expert en nanotecnologia, ha comentat que “l’ésser humà està confós”: d’una banda, “el sexe són diners, una màfia a explotar”, però, d’altra banda, “el sexe també vol dir formar part d’una família”. Santos ha mostrat el seu projecte sobre un humanoide que se sincronitza amb la persona que l’usa per tal d’aconseguir una plena interacció en les relacions sexuals. Un projecte que ha concebut el sexe com un joc pensat per a què l’humà aprengui considerant la sexualitat com un procés, com un component multidimensional. Una recerca que li ha permès explorar la seva veritable passió: la intel·ligència emocional a través dels humanoides i cap on encamina el seu futur investigador.

Finalment, Vallverdú ha tancat aquest darrer cicle de diàlegs amb una crítica entorn a la connotació negativa que sovint s’associa al concepte de sexualitat: “els límits d’una societat sana passen per debats com aquest” i ha criticat els tabús que en ple segle XXI eviten que es pugui educar també en el plaer. En aquest sentit, ha posat de manifest la manca de mesures per part de les administracions públiques per a fer-hi front i que en el futur hi ha un camp de recerca que les universitats no haurien de desatendre.

Aquesta iniciativa, que s’emmarca dins els actes de celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural i del 50è aniversari de la Facultat de Lletres, ha estat promoguda per la Facultat de Filosofia i Lletres i la CORE en Patrimoni Cultural de la UAB CEI juntament amb la col·laboració del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Fins el 15 de juny es podrà gaudir de l'exposició i participar en el concurs per optar a molts premis exclusius. Més informació a Twitter: #ExpoSexeUAB