Vés al contingut principal
Web de la UAB
Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB

Museu de la Conca Dellà

Museu de la Conca Dellà

Situat al poble d'Isona, al sud de la comarca lleidatana del Pallars Jussà, és l'escenari d'un apassionant viatge en el temps. Aquest centre museístic ofereix la possibilitat de descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana i, molt abans, habitada per alguns dels darrers dinosaures que van poblar la terra.

El Parc Cretaci és un projecte de desenvolupament local a partir del patrimoni integral de la Conca Dellà. Així doncs, el Parc Cretaci permet a tothom que arriba fins aquesta àrea de la comarca lleidatana del Pallars Jussà, descobrir aquest territori en els seus diferents àmbits temàtics: jaciments paleontològics, restes arqueològiques, edificis historicoartístics i el mateix entorn natural que el compon.

El Museu està dividit en diferents àmbits, que aprofiten els pisos que l’integren:

Al soterrani hi ha el celler, on s'explica la importància de la vinya des de l'època romana fins a mitjans del segle XX. A la planta baixa es mostren les característiques fonamentals del marc geogràfic i de la riquesa cultural i natural de la Conca Dellà, a través dels diferents pobles que la integren.

Seguint l'escala del temps, nexe d'unió de les col·leccions del Museu, ens traslladem 2.000 anys enrere fins al primer pis, moment en el qual Isona era una important ciutat romana de l'interior de Catalunya. Es pot veure l'evolució cronològica de la ciutat romana d'Aeso, conèixer com era i qui hi vivia.

Continuant el viatge, en arribar al segon pis endarrerim el nostre rellotge 66 milions d'anys, fins al període Cretaci. La Conca era molt diferent i els dinosaures eren alguns dels animals que hi vivien. Les restes paleontològiques que es veuen permeten explicar com era la vida i l’entorn dels dinosaures, i com han arribat fins als nostres dies.

Informació complementària