L’investigador de l’ICTA-UAB Esteve Corbera rebrà un dels Ajuts UAB-Banco Santander a la Nit de la Ciència de Sabadell
L’investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) el Dr. Esteve Corbera rebrà un dels Ajuts UAB - Banco Santander per a la retenció de talent investigador a la UAB durant la celebració de la Nit de la Ciència i el Coneixement que tindrà lloc dimarts 18 de novembre al Teatre Municipal La Faràndula de Sabadell amb l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania. Es tracta d’una convocatòria d’ajuts que realitza la UAB en diferents àrees com les ciències, arts i humanitats, o les ciències socials, entre d’altres, per a la contractació temporal de personal investigador doctor. Els altres dos investigadors premiats a la convocatòria d’enguany són Carlos Barcía, de l'Institut de Neurociències i Víctor J. Yuste, del Dept de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB.
Esteve Corbera, nascut a Barcelona l’any 1976, és llicenciat en Ciències Ambientals per la UAB l’any 1999, va cursar un postgrau de gestió ambiental a la UB i un màster i un doctorat en estudis pel desenvolupament a la Universitat d’East Anglia, Regne Unit. L'Esteve ha treballat com a investigador i professor a les Universitats d’East Anglia, Cambridge i des del 2011 a l’ICTA-UAB.
La seva recerca està centrada en analitzar les implicacions ètiques, socials i ambientals que tenen les polítiques i els programes que es duen a terme arreu del món per pagar als camperols i les comunitats rurals perquè conservin la biodiversitat i els boscos amb l'objectiu d'evitar que canviïn l’ús del sòl cap a usos més intensius, com l’agricultura comercial o les plantacions forestals, i que gestionin de forma més activa els ecosistemes forestals. Moltes d’aquestes iniciatives pretenen compensar els impactes que els governs i les activitats productives de certes empreses fan sobre el medi ambient, per exemple, emetent gasos amb efecte d’hivernacle, que contribueixen al canvi climàtic, o desenvolupant infraestructures que fan malbé el paisatge.
La seva recerca, realitzada pel seu equip de joves investigadors a països com Mèxic, Tanzània o Espanya, s’ha fet des de diferents disciplines acadèmiques, incloent l’ecologia política, l’economia ecològica o la psicologia social, i per tant, des de diferents aproximacions metodològiques, quantitatives i qualitatives. Els resultats de la recerca, publicada en revistes científiques de renom i divulgada àmpliament, permeten avaluar els efectes d’aquestes iniciatives per conservar els boscos i la biodiversitat, i contribuir així a millorar-ne el disseny perquè siguin socialment més justes i ambientalment més efectives.
Nit de la Ciència a Sabadell
La Nit de la Ciència és una iniciativa per presentar una visió més propera de la ciència i dels investigadors a la ciutadania de Sabadell i el seu entorn, amb la finalitat de posar en valor la rellevància de la ciència en la vida de les persones i de fomentar d’interès dels joves per la carrera científica. L’activitat està organitzada per la UAB, l’Ajuntament de Sabadell, la Fundació Parc Taulí i la Fundació Bosch i Cardellach.
Serà una trobada nocturna i festiva, oberta a tothom. El programa d’aquesta primera edició comptarà amb les actuacions del Quartet Mèlt i del Quintet de Vent Fusta de l’Orquestra Simfònica del Vallès. En el decurs de l’acte, que serà presentat pel periodista de TV3 Pere Renom, es lliuraran els Ajuts UAB-Banco Santander i les Beques Parc Taulí d'incentivació a la recerca per a estudiants de Medicina de la UAB.
Amb els recursos obtinguts d’aquesta primera edició de la Nit de la Ciència (donacions i la venta d'entrades) es finançarà un projecte per detectar i prevenir trastorns mentals en els joves. El projecte “Prevenim els problemes de salut mental en els nostres infants i joves” es porta a terme al Centre de Salut Mental de la Corporació Sanitària Parc Taulí serà i està coordinat pel director executiu de Salut Mental Parc Taulí, Diego Palao. Mitjançant una intervenció multifacètica i comunitària, aquest projecte es proposa ajudar als joves, als seus pares i al seu entorn a evitar que les alteracions emocionals i conductuals dels trastorns mentals arribin a formar part de les seves vides i esdevinguin difícilment tractables, empitjorant el pronòstic.
Més informació:
http://www.lanitdelacienciasabadell.cat
Més informació:
Esteve Corbera, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals