Xerrada: "La infraestructura verda en el context europeu" a càrrec de Francesc Baró
Detalles del evento
- Inicio: 27 jun 2017
- Final: 27 jun 2017

Xerrada: "La infraestructura verda en el context europeu"
A càrrec de Francesc Baró, investigador ICTA-UAB
En el marc de "Donem pas al verd: Jornada Infraestructura Verda Urbana"
Data: Dimarts, 27 de Juny de 2017
Hora: 12.45 a 13.15h
Lloc: UPF- Campus de la Ciutadella (c/ Ramon Trias Fargas, 25-27. Barcelona)
Programa complet de la Jornada aquí
Parlem d’infraestructura verda urbana quan ens referim al conjunt d’espais verds, espais naturals, espais fluvials, espais litorals, zones agrícoles, boscos, parcs, jardins, horts, carrers arbrats, vegetació a la via pública, basses, solars, cobertes verdes, vegetació en balcons i terrasses, etc. que trobem a la ciutat. Són espais tant públics com privats i ens ofereixen multitud de serveis o beneficis ecosistèmics o socioambientals.
Els beneficis que aporta la infraestructura verda a la ciutadania són múltiples: millora el benestar físic i psíquic, proporciona contacte i interacció amb la natura, millora l’habitabilitat i esponja la ciutat, serveix d’adaptació davant els efectes del canvi climàtic, millora la qualitat de l’aire, disminueix la contaminació acústica, regula les temperatures, garanteix la presència de natura a la ciutat, cosa que afavoreix la riquesa d’espècies i hàbitats...
Reconèixer el verd com a infraestructura verda de la ciutat significa treballar en el seu impuls per incrementar-ne la superfície, de manera que es beneficiïn principalment els barris menys dotats per garantir una distribució equitativa dels serveis i beneficis que aporta. També significa, per exemple, incrementar el verd en espais que fins ara no es plantejaven com a tals, com les Superilles.
En aquest procés pren protagonisme la naturalització i la millora dels espais verds ja existents per transformar-los en un hàbitat més favorable als processos naturals i a l’entrada espontània de flora i fauna, i la corresponsabilitat en la cura de la natura, per exemple amb actuacions en l’àmbit ciutadà que contribueixin a enverdir la ciutat, com les cobertes i els murs verds, o els mateixos balcons.
Tot plegat, amb l’objectiu d’un canvi de model, no només en la gestió de la natura urbana, sinó també de la mateixa ciutat. Es pretén que la infraestructura verda tingui molt més protagonisme, i esdevingui un element central d’altres polítiques urbanes sobre les quals el verd pot tenir incidència com l’urbanisme, la mobilitat, la salut pública, la sostenibilitat, els drets socials o la cultura.
Objectius de la sessió
Impulsar el concepte d’infraestructura verda a les nostres ciutats, i la seva aplicació a la gestió i increment del verd i de la biodiversitat. Donar a conèixer els treballs que han dut a terme ambdues institucions organitzadores sobre la gestió i conservació de la infraestructura verda.
A qui va dirigit
Tècnics de les administracions públiques, col·legis professionals, centres d’investigació, universitats, entitats i ciutadania en general.