Go to main content
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA‑UAB)

Xerrada d'Antoni Rosell Melé al seminari "El paleoclima de Barcelona: repensar el passat per encarar el futur”

null Bluesky Share via WhatsApp Share via e-mail

Event details

  • Start: 28 Nov 2020 10:00

L'investigador de l'ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé oferirà la xerrada “L’evolució climàtica a través dels temps geològics més recents. El passat climàtic com una de les claus del futur" en el marc del Seminari "El paleoclima de Barcelona: repensar el passat per encarar el futur”, organitzat pel Museu d'Història de Barcelona (MUHBA). 
 

Dia: Dissabte, 28 de novembre de 2020
Hora: 10h
Lloc MUHBA Casa de l'Aigua (Torrent de la Perera, s/n. 08033 Barcelona)
Aforament limitat segons la normativa sanitària. Retransmissió en línia a través del canal Youtube del MUHBA. 
 

El coneixement sobre els canvis climàtics en el passat s’obté des de diverses disciplines com ara la geologia i la biologia, i també des d'altres ciències humanes com l’arqueologia, fent servir tècniques analítiques i metodologies aplicades a materials diferents (sediments, restes botàniques, documents arqueològics, etc.).

Aquestes recerques, inspirades en la recuperació de dades de les glaceres de l’Antàrtida o Grenlàndia, s’han ampliat a escala mundial i això ha permès relacionar diversos factors climàtics a mitjà i llarg termini com són les edats del gel, però també les erupcions volcàniques i altres catàstrofes naturals que han afectat les diverses comunitats humanes del passat. L’aproximació a l’evolució paleoclimàtica en els temps passats s'està constituint com una eina per comprendre i activar respostes a fenòmens climàtics actuals com l’aridificació o el reescalfament. A més, en els períodes més recents de la prehistòria i la protohistòria, a l’anàlisi geofísica de la paleoclimatologia per si mateixa se suma l'important vincle que hi ha entre paleoclima i grups humans.

Programa Seminari

Within