Debat: “Les ciutats a l'antropocè. Una perspectiva mediterrània” al CCCB, amb Isabelle Anguelovski i Giorgos Kallis
Detalles del evento
- Inicio: 05 jul 2019
- Final: 05 jul 2019
Debat: “Les ciutats a l'antropocè. Una perspectiva mediterrània” al CCCB
Amb la participació de Isabelle Anguelovski i Giorgos Kallis, investigadors ICTA-UAB
En el marc del cicle Les ciutats a l'antropocè
Dia: Divendres 5 de juliol 2019
Hora: 9.30h
Lloc: Sala Mirador CCCB (Montalegre, 5 - 08001 Barcelona)
Inscripció obligatòria per email a Guillem Rubio, grubio@cccb.org.
La British Academy i el CCCB reuneixen una vintena d’experts internacionals en l’àmbit urbà per debatre sobre les transformacions de les ciutats a l’antropocè.
L’emergència climàtica, les creixents desigualtats socials, la degradació atmosfèrica i altres factors com el turisme i la migració estan ja posant a prova la vida urbana. En aquest seminari, experts de diversos àmbits posaran en comú idees i estratègies per dissenyar polítiques públiques efectives que permetin superar les tensions urbanes derivades de l’antropocè i, alhora, transformar les ciutats per fer-les habitables i sostenibles.
09.30 - 09.50 - Benvinguda
09.50 - 11.20 - Taula 1: Economia sostenible urbana
Aquesta sessió se centrarà en reflexionar sobre el sentit de l’economia sostenible en l’àmbit urbà, així com els reptes que suposen el canvi climàtic, el turisme massiu i la informalitat. Debatrem com fer viable un model econòmic sostenible en un context marcat per severes pressions en les finances municipals i esbossarem les línies que han de seguir les polítiques urbanes per fer front als reptes de futur de les ciutats.
11.40 - 13.10 - Taula 2: Ciutats saludables i mobilitat
Les ciutats mediterrànies són especialment susceptibles als problemes de salut derivats del canvi climàtic i la pol·lució, molts d’ells vinculats a l’augment de les temperatures, les inundacions, les sequeres i la mobilitat urbana. En aquesta taula discutirem sobre la necessària readaptació estratègica per confrontar aquests factors de risc, alhora que debatrem sobre el concepte de «ciutats saludables» i les seves implicacions.
14.10 - 15.40 - Taula 3: Forma urbana, infraestructura i habitatge
L’habitatge informal, els serveis de baixa qualitat i l’espai públic limitat són problemes que afecten moltes ciutats i que augmentaran a causa de les tensions de l’antropocè. Aquesta sessió explorarà la reconfiguració de la planificació urbana per tal d’assegurar una gestió sostenible del creixement urbà i la densitat, respectuosa també amb el patrimoni i que alhora permeti superar la segregació.
16.10 - 17.40 - Taula 4: La ciutat resilient
Aquesta taula se centrarà en la idea de resiliència en un context de profundes transformacions a les ciutats. Discutirem estratègies per construir ciutats més resilients, no només en relació amb les dificultats del canvi climàtic, sinó també amb la participació limitada en la presa de decisions. En especial, explorarem com es poden apoderar les comunitats per desenvolupar resiliència.
17.40 - 18.00 - Cloenda
Participants: Ash Amin, Isabelle Anguelovski, David Bravo, Teresa Caldeira, Judit Carrera, Julio D. Dávila, Nicholas Dines, Cynthia Echave, Suzanne Hall, Hans Ibelings, Giorgos Kallis, Michael Keith, Lila Leontidou, Francesc Muñoz, Carles Muro, Oriol Nel·lo, Mark Nieuwenhuijsen, Anna Puigjaner, Maria Sisternas, Flavio Tejada, Tatiana Thieme, Nigel Thrift