Postgrau en Intel·ligència Artificial i Big Data en Salut

Presentació

Fira virtual de màsters i postgraus UAB: últimes places!

Entre el 28 de setembre i el 2 d'octubre, els màsters oficials i els màsters i postgraus propis de la UAB organitzen sessions informatives perquè en puguis parlar directament amb la coordinació de cada programa. Inscripció oberta!

Estem vivim una revolució tan profunda que possiblement superarà a la invenció del motor de vapor, el tren, l'electricitat o la producció en massa en la magnitud dels canvis que
portarà. Aquesta Quarta Era Industrial gravita entorn a la intel.ligència artificial (IA), la robòtica i el Big data, preconitza una profunda revolució que ja és visible en la forma que vivim i treballem, potser inclús en la forma en que ens veiem a nosaltres mateixos com a humans.
Aquesta revolució també afectarà a la medicina. La mateixa medicina està en certa forma en un moment de crisis. Com a professió, tot i els extraordinaris avenços en l'art i la ciència de la medicina en les darreres quatre dècades, freqüentment aquesta falla en el diagnòstics dels pacients o fa proves i tractament innecessaris que eleven els costos de la medicina. Aquesta revolució pot ajudar en gran mesura a fer front a aquests problemes.


El potencial que ens proporciona l'aprofitament de grans quantitats de dades es fantàstic. Mitjançant la capacitat d'extracció de coneixement i d'aprendre que tenen aquestes dades quan les combinem amb mètodes d’intel·ligència artificial i aprenentatge profund, podem aconseguir una gran precisió en la diagnosi i prognosi. Amb l'ajuda d'aquestes tecnologies els clínics podrien centrar-se més en l'atenció als pacients que és potser un dels grans problemes de la medicina actual.

Per tant, l'atenció sanitària es un sector que es beneficiaria enormement de la IA. La IA permetrà estalviar milers de milions d'euros en millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament de problemes com l'obesitat infantil, les malalties cardiovasculars i les seves seqüeles, les malalties neurodegeneratives i el càncer de mama, entre d'altres àmbits. A més, permetrà desenvolupar nous medicaments i fomentar la medicina personalitzada i domiciliària o millorar la qualitat de vida de la gent gran.

La medicina personalitzada ha creat un nou paradigma on pocs metgestenen la formació adient. Llavors, els professionals implicats en l'entorn sanitari necessiten en primer lloc el coneixem per fer front a un canvi molt important en la forma de fer medicina. En segon lloc, els coneixement específics que els permetrà abordar la generació i desenvolupament de coneixement relacionat amb les tecnologies implicades en aquest nou paradigma. En darrer lloc, els cal la capacitat de creació d’equips multidisciplinars que permetin abordar els nous reptes que plantegen aquesta medicina personalitzada.

En aquest context és necessària una IA capaç de explicar als professionals mèdics el perquè de les seves decisions, millorant els mètodes d'interacció persona-computador. En l'actualitat, els metges es basen en la seva experiència a l'hora de realitzar el diagnòstic més probable. Una assistència automàtica, capaç d'efectuar aquests càlculs de probabilitat de manera ormativa i amb accés en temps real a les dades necessàries des de la literatura científica, permetria una major productivitat dels professionals sanitaris. La formació per a l'existència d'una nova generació de metges més tecnològics i capaços d'ajudar en el disseny d'aquests assistents cognitius és un dels reptes en aquest aspecte.

L'anomenada "Medicina P4" (predictiva, personalitzada, preventiva i participativa), estarà
fonamentada en tecnologies emergents com la IA i l'anàlisi de grans quantitats dades basat en l'aprenentatge automàtic i la visió per computador. Així, la ciència de dades s'aplicarà de manera rutinària a informació, estructurada i no estructurada, provinent de registres electrònics de salut, -òmiques (genòmica, proteòmica, transcriptòmica, etc.) i eines d'matges mèdiques.
Així, aquests Diploma de Postgrau va dirigit a clínics interessats en fer recerca amb les dades que tenen accés als seus llocs de treball, historials clínics y altres dades que recullen als serveis on treballen. Generalment aquests

Objectius

- Formar professionals especialitzats en el processament i anàlisi de dades clíniques relacionades amb la salut mitjançant d’utilització de les eines que proporciona la IA i el BD.
- Adquirir el coneixement específics per analitzar les necessitats d'informació que es plantegen en l'entorn de Salut i seguir totes les etapes del procés de construcció d'una solució per millorar el coneixement i la presa de decisions en l'àrea de salut sense oblidar la part legal i ètica.

- Desenvolupar la capacitat de creació d'equips multidisciplinars que permetin abordar els nous reptes que plantegen aquesta medicina personalitzada.

Requisits d'accés

El curs es dirigeix a un perfils de graduats molt concret:
- Titulacions de l'àmbit de la Salut: Medicina, Infermeria, Fisioteràpia

Per altres titulacions, s'estudiarà el currículum vitae de l'alumne, la carta de motivació i l'entrevista personal per admetre-ho.

Sortides professionals

Aquests estudis permetran als alumnes millorar les seves habilitats per poder accedir a finançament per al projectes de recerca en salut que requereixen anàlisi de dades.

Contacte

Jose Antonio Ibeas Lopez

Correu electrònic: jibeas@tauli.cat/ efreixa@tauli.cat

Web: www.tauli.cat/ias

Postgrau UAB

1a Edició
Places: 15
Orientació: Professional
30 ECTS
Codi de l'estudi: 4305/1
Preu: 2850 ¤

Veure el detall del preu

Modalitat: Semipresencial
Lloc: Institut Universitari Parc Tauli Parc Del Tauli, 1. 08208 Sabadell
Horaris:Tres sessions cada Mòdul els Divendres: 16:00 – 20:00 i Dissabtes 9:00-13:00h
Dates: del 28/09/2020 al 27/06/2021
Idioma de docència:
Castellà (100%)
Centres responsables:
Departament de Telecomunicació i d'Enginyeria de Sistemes
Institut Universitari Fundació Parc Taulí
Títol que s'obté:
Diploma de postgrau Intel.ligència Artificial i Big Data en Salut

Contacta directament amb la coordinació del programa *Camps obligatoris

Rebràs còpia de la teva consulta per e-mail immediatament.