Vés al contingut principal
Web de la UAB
Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB

Montsant: Coves del Fem

L'any 2022-23, i gràcies al suport del Parc Natural de la Serra del Montsant, Investiga.edu va poder ampliar el seu àmbit geogràfic cap al Priorat, on des de fa anys un grup de recerca de la UAB treballa en el jaciment de les Coves del Fem, al terme municipal d’Ulldemolins. Aquest es caracteritza per l’excel·lent conservació de l'estratigrafia, que aporta una valuosa informació sobre les darreres societats caçadores-recol·lectores i les primeres poblacions agrícoles i ramaderes que es van assentar a la capçalera del riu Montsant. Així, la recerca a les Coves del Fem pot resultar molt important per a l'estudi de la dinàmica de neolitització del nord-est peninsular, però el jaciment també té moltes possibilitats a nivell educatiu.

Les Coves del Fem es localitzen en una zona caracteritzada per la seva riquesa en matèries primes lítiques, concretament sílex, material molt abundant entre les restes que es documenten al jaciment. És per aquest motiu que constitueixen un dels eixos de treball del projecte educatiu que hi desenvolupa Investiga.edu: per exemple, analitzant els diferents tipus de restes lítiques l’alumnat pot reconstruir tota el procés de talla, arribant a la conclusió que l’assentament va esdevenir un lloc de producció d’eines de pedra.

D’altra banda, el jaciment també es caracteritza per la bona preservació d'estructures i d’evidències arqueobiològiques, que serveixen de punt de partida per una altra experiència educativa del projecte: la identificació de les restes de llavors permet a l’alumnat reconstruir com seria el paisatge en el moment d’ocupació del jaciment i, alhora, veure de quina manera va ser explotat pels grups humans que van habitar les Coves del Fem.

Centres educatius investigadors

  • Escola Montsant (cursos 2022-23 i 2023-24)

Informació complementària