• UABDivulga
06/2006

Punto final al comportamiento obsesivo

Punt final al comportament obsessiu

¿En qué consiste el trastorno obsesivo compulsivo? Las investigaciones en esta área avanzan pero aún se desconoce la cura. Científicos de la UAB están adaptando un instrumento de medición en inglés para detectar síntomas obsesivos en hispano parlantes. Una observación que planteará posibles soluciones.

El trastorn obsessivo-compulsiu (TOC) és un trastorn mental que es caracteritza per la presència d'obsessions (pensaments, imatges o impulsos repetitius i desagradables) i/o l'existència de rituals. Els rituals són accions repetitives i estereotipades que la persona fa per reduir l'ansietat provocada per les obsessions.

Caricaturitzat a pel·lícules com "Mejor imposible", avui se sap que el TOC és una de les malalties mentals més freqüents i que sovint està associada amb un gran patiment personal i familiar. En els últims anys s'han produït importants avenços en la investigació sobre el trastorn, però encara s'està lluny de poder-lo "guarir". Una de les línies de recerca que ha contribuït significativament a avançar en el seu coneixement és la investigació en individus "normals", ja que sembla que la majoria de persones tenim algun cop obsessions, tot i que no tan freqüents ni tan greus com les persones que sí pateixen la malaltia.

Per poder investigar els símptomes obsessius calen instruments que siguin fiables i vàlids des del punt de vista científic. Un equip d'investigadors de la UAB (Miquel Angel Fullana, Xavier Caseras, Oscar Andión i Rafael Torrubia), juntament amb recercadors de la Universitat de les Illes Balears (Miquel Tortella-Feliu) i de l'Institut de Psiquiatria de Londres (David Mataix-Cols) han presentat recentment dades de l'adaptació al castellà d'un instrument per mesurar els símptomes obsessius: l'Obsessive-Compulsive Inventory-Revised.

En un treball realitzat amb gairebé 400 estudiants de les dues universitats (UAB i UIB) es va demostrar que la versió castellana del qüestionari té unes excel·lents propietats psicomètriques, similars a les ja demostrades de la versió americana, i que podrà ser emprat en la investigació sobre el TOC, contribuint així a desenvolupar el nostre coneixement sobre la malaltia.

Miguel Angel Fullana Rivas

Universitat Autònoma de Barcelona

Referencias

Artículo de investigación: Fullana, MA; Tortella-Feliu, M; Caseras, X; Andion, S; Torrubia, R; Mataix-Cols, D, "Psychometric properties of the Spanish version of the Obsessive-Compulsive Inventory-Revised in a non-clinical sample", Journal of Anxiety Disorders, 19 (8): 893-903 2005

 
View low-bandwidth version