Arqueologia i art dialoguen en una exposició a Filosofia i Lletres
L'exposició Marques de jaciment, que mostra obres artístiques inspirades en un destacat jaciment del Neolític preceràmic a Turquia, ha estat inaugurada aquest matí en un acte que ha aplegat els responsables de la mostra, estudiants i representants institucionals. Es pot visitar fins al 20 de maig a diferents espais de la Facultat de Filosofia i Lletres i de la Biblioteca d'Humanitats i gaudir així de, segons les paraules de la degana Margarita Freixas, "el plaer que la cultura envaeixi els espais docents".
La mostra, titulada Kazi Izleri / Lines of Site / Marques de jaciment, s'emmarca en un projecte desenvolupat per arqueòlegs d'Aşıklı Höyük, la Societat d'Amics Aşıklı, la UAB i la Universitat de Dundee (Escòcia), i finançat per la Unió Europea en el marc d'EuropeAid/167523/ID/ACT/TR. Programa de subvencions per al patrimoni cultural comú: preservació i diàleg entre Turquia i la UE-II. En la inauguració, el vicerector de Relacions Internacionals, Màrius Martínez, ha emfatitzat que el projecte europeu que ha fet possible la mostra contribueix a "apropar" les cultures de Turquia i de la Unió Europea.
Martínez s'ha afegit als agraïments de la degana als comissaris i organitzadors de l'exposició, entre els quals, hi ha hagut un grup d'estudiats d'Arqueologia de la UAB que hi han participat com a voluntaris. L'acte ha comptat també amb les intevencions del coordinadora del projecte, Demet Goural; dels comissaris de la mostra, Firat Arapoğlu i Gary Sangster; dels project officers Adrià Breu i Miquel Molist; i dels arqueòlegs Mihriban Özbasaran i Güneş Duru.
A més dels parlaments institucionals, la presentació de l'exposició ha inclòs un tour guiat per Arapoğlu, que ha fet una breu explicació de les obres que formen part de la mostra: peces audiovisuals, fotografies, escultures, il·lustracions, obres interactives i altres expressions d'art contemporani reflecteixen les experiències i les impressions sobre el jaciment prehistòric de tretze artistes tant turcs com d'altres nacionalitats.
La visió de cada autor aporta una perspectiva diferent, des de la reflexió sobre la transformació de la societat des d'aleshores ençà fins a l'estudi de la incidència de la llum sobre els vestigis del jaciment, passant per temes com el culte funerari o la discriminació de gènere. El resultat és una producció artística diversa i íntimament connectada amb les restes del jaciment prehistòric que vol apropar al gran públic els habitants d'Anatòlia de fa 10.000 anys.
Els artistes que hi participen són Özgül Arslan, Eva Bosch, Şahin Domin, Ahmet Rustem Ekici, Leyla Emadi, Stephen Farthing, Murat Germen, Osman Nuri İyem, Blanca Moreno, Dillwyn Smith, Hakan Sokar, Anita Taylor i Emre Zeytinoglu. La mostra ha estat exhibida ja en uns banys del segle XV d'Istanbul i al Duncan of Jordanstone College of Art and Design de la Universitat de Dundee. Paral·lelament a l'exposició, tindran lloc diversos seminaris sobre el recorregut dels artistes i arqueòlegs que han participat en el projecte i sobre les relacions entre l'art i l'arqueologia.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Educació de qualitat