Vés al contingut principal

Edelmira Domènech, distingida amb la Creu de Sant Jordi

02 maig 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

La Generalitat ha distingit amb la Creu de Sant Jordi la metgessa i psicòloga Edelmira Domènech, catedràtica jubilada del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB. El guardó li és atorgat «pel seu rellevant treball dintre del camp de la psiquiatria, on destaca el seu paper com a pionera de la psiquiatria infantil al nostre país».

Segons la Generalitat, Domènech «compta amb una rellevant trajectòria vinculada al coneixement i tractament de la psicopatologia infantil i dcadolescents, tant a l'àmbit assistencial com a l'acadèmic», i el seu treball «ha contribuït a posar el focus sobre una problemàtica que abans passava gairebé desapercebuda al món de la medicina».

Després de llicenciar-se en Medicina per la UB i doctorar-se a la UAB, Domènech va esdevenir catedràtica de psicopatologia de la Universitat de Madrid abans d'incorporar-se a la UAB el 1981, on va impulsar el desenvolupament de les seccions de psicologia clínica i de psicologia de la infància i de l'adolescència a la Facultat de Psicologia.

La seva recerca s'ha centrat principalment en l'epidemiologia de les alteracions de conducta de la infància i l'adolescència, l'epidemiologia de la depressió infantil i la història de la psiquiatria. Ha publicat diversos llibres i nombrosos articles en algunes de les revistes més prestigioses del sector, i ha dirigit 36 tesis doctorals. És membre numerària de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat. Fou creada el 1981 per distingir persones i entitats «que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya».

Dins de