Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Psicologia Clínica i de la Salut

Premi ICREA concedit a la professora Neus Vidal Barrantes

14 març 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

La professora Neus Vidal Barrantes, catedràtica de l’àrea de coneixement de personalitat, avaluació i tractament psicològic, ha obtingut un reconeixement a la seva trajectòria de recerca

El seu programa de recerca es centra a estudiar com la interacció dels gens, els factors ambientals psicosocials i les característiques de la persona configuren el risc i la resiliència en salut mental. Aquesta investigació desafia el dogma que els trastorns mentals són malalties del cervell de base genètica i posa a prova la hipòtesi que la genètica dels trastorns mentals és en gran part la genètica de la sensibilitat a l'entorn psicosocial.

El seu grup estudia les diferències individuals en la sensibilitat des d'una perspectiva genètica i psicològica, i examina si la interacció de la sensibilitat amb entorns adversos i protectors afecta al patiment de símptomes i també a característiques positives com el benestar psicològic, respectivament. La major part de les investigacions s'han centrat en entorns negatius i resultats desfavorables. L’enfocament dimensional abasta des de trets de personalitat fins a trastorns clínics i inclou resultats positius com la creativitat. El seu grup utilitza tecnologies mòbils per mapejar les interaccions persona-context amb validesa ecològica així com el seu impacte en l'expressió dinàmica del patiment i del benestar psicològic.

Aquest treball té aplicacions clíniques, ja que comprendre la variació dinàmica de trets i de símptomes a la vida real i els seus determinants interns i situacionals és fonamental per millorar els diagnòstics i adaptar tractaments individualitzats. La validació d'aquest marc desafiaria el concepte actual de trastorns mentals, la visió pessimista de l'estat de «vulnerabilitat» o «d’alt risc» i el seu estigma social vinculat. Ofereix evidència empírica per implementar intervencions de psicologia positiva en entorns clínics i comunitaris.

Dins de