Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Psicologia Clínica i de la Salut

La investigadora Estel Gelabert rep una ajuda de La Marató per a un projecte en salut mental

22 nov. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’edició de La Marató de TV3 dedicada a la salut mental finançarà amb 10,5 milions d’euros un total de 36 projectes, un dels quals compte amb la participació de la Dra. Estel Gelabert, investigadora i professora d'aquest departament.

Prevenir la depressió postpart i l’ansietat en mares primerenques

Estel Gelabert, del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut, és una de les investigadores del projecte «Adaptació i implementació d’una intervenció psicoeducativa per a la prevenció de la depressió postpart i trastorns d’ansietat en mares primerenques». La recerca pretén adaptar al nostre context una intervenció psicoeducativa amb perspectiva de gènere dirigida a mares primerenques (i parelles) per reduir la prevalença de la patologia mental postpart. 

«Els problemes de salut mental perinatal afecten una de cada cinc dones durant l’embaràs o el primer any postpart. Els trastorns de l’estat d'ànim i d’ansietat són les condicions més freqüents, i habitualment són comòrbids. L’impacte de l’ansietat i la depressió perinatals ha estat ben establert, no només en la salut materna, sinó també en el desenvolupament de l’infant. La millora de la salut mental perinatal forma part dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de l’OMS i, per tant, la implementació de mesures preventives en els serveis comunitaris hauria de ser una prioritat per als proveïdors de salut. En el nostre país no hi ha programes de prevenció eficaços integrats en l’atenció postpart, per la qual cosa l’estudi de l’efectivitat i la implementació està justificat», assenyala Estel Gelabert.

En una primera fase, l’equip de recerca farà l’adaptació cultural de la intervenció psicoeducativa, l’avaluarà mitjançant grups focals i formarà les llevadores d’atenció primària. En una segona fase, durà a terme un estudi clínic aleatoritzat per estudiar-ne l’eficàcia en l’atenció primària.

En aquest projecte coordinat hi participa Susanna Subirà, també investigadora del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat, així com altres investigadores de l’Hospital Clínic de Barcelona, amb Alba Roca com a investigadora i coordinadora principal.

Dins de