Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació

Grups de recerca

Gabinete de Comunicación y Educación

Director: Dr. Santiago Tejedor Calvo 

El Gabinet de Comunicació i Educació és un grup consolidat amb l'objectiu de potenciar la investigació en un camp de confluència entre dues disciplines: la Comunicació i l'Educació. Des de la seva creació, ha desenvolupat iniciatives destinades a integrar, amb consciència i llibertat, les noves tecnologies de la comunicació en la denominada societat global o del coneixement. El Gabinet de Comunicació i Educació ha estat reconegut per AGAUR (Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca) de la Generalitat de Catalunya com a Grup d'Investigació Consolidat en funció de la seva trajectòria, projecció i desenvolupament. Les principals àrees d'investigació del Gabinet són: la televisió educativa, l'educació en mitjans, el desenvolupament i gestió de projectes educatius, els multimèdia educatius i l'educació en xarxes.

Laboratori de Prospectiva i Recerca en comunicació, cultura i cooperació (LAPREC)

Directora: Teresa Velázquez 

El grup d'investigació LAPREC està especialitzat en: Polítiques de Comunicació i Industries Culturals per regions; Estudis culturals, anàlisi del discurs i comunicació; Cooperació internacional al Desenvolupament i Comunicació per regions. Observatoris del LAPREC: l'Observatori Mediterrani de Comunicació (OMEC) i l'Observatori Iberoamericà de la Comunicació (OIC). El LAPREC consta de quatre responsables de programes d'investigació, vint investigadors i tres becaris adscrits als projectes de recerca.

Observatorio de Ficción Española y Nuevas Tecnologías (OFENT)

Directora: Charo Lacalle

OFENT és un Observatori de Ficció Espanyola i Noves Tecnologies, dedicat a l'anàlisi de la producció, programació i recepció dels continguts de la ficció i la seva extensió a la web 2.0., Així com a l'estudi dels gèneres limítrofs entre la ficció i la informació. L'Observatori constitueix una plataforma per a l'exploració de noves propostes metodològiques, integrades en l'anàlisi sociosemiòtic de la retroalimentació entre la ficció televisiva i el context cultural on es produeixen i es consumeixen els programes.

Els principals objectius del OFENT són explorar la construcció d'identitats socials en les noves narratives transmediàtiques (joves, gènere, immigració, etc.); potenciar la formació d'investigadors joves, mitjançant la realització de diferents projectes i tesis doctorals sorgits a partir de les propostes teorico-metodològiques del OFENT i contribuir a la difusió del coneixement a través de l'observació i anàlisi dels fenòmens mediàtics i culturals, examinats en referència al context cultural on es generen i es retroalimenten.