Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura

Quatre TFG tutoritzats per professores de Mitjans reben premis fora de la Facultat

04 jul. 2025
Compartir a Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els treballs de grau dirigits per Teresa Ferré, Carme Ferré-Pavia, Catalina Gayà Morlà i Aida Martori son reconeguts amb premis institucionals

premis TFG Mitjans
Lliurament dels premis del IEC 2025 a la seu del carrer del Carme de Barcelona

Els quatre TFG de les quatre professores del departament de Mitjans, Comunicació i Cultura han estat premiats pel IEC, el CAC i la UAB. El Treball de Fi de Grau Montserrat Roig i l'art d'entrevistar: anàlisi documental del fons personal i testimonis d'ofici, realitzat per l’alumna Mar Riera Mieras i tutoritzat per la professora Teresa Ferré Panisello, ha guanyar la II Convocatòria de Reconeixements i Premis de la Societat Catalana de Comunicació-Institut d’Estudis Catalans. El jurat ha valorat “la qualitat del treball de recerca, efectuat sobre un dels nuclis essencials del periodisme: les entrevistes, i el fet de centrar-se en l’obra periodística de Montserrat Roig, una de les periodistes més importants del nostre país”. Aquest TFG significa una aportació fins ara inèdita a l’estudi sobre Roig. Per primer cop, s’ha emprat com a font primària el seu fons personal, dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, per investigar com treballava des del moment de la documentació i preparació de les entrevistes, en aquest cas a escriptors i personatges de la cultura, fins a l’edició final.

El treball de fi de grau de Periodisme de Gemma Viñeta Castany, dirigit per Carme Ferré-Pavia, ha estat guardonat amb el Premi IEC de la Secció Històrico-Arqueològica Jaume Vicens i Vives d’Història Contemporània, ad honorem Emili Giralt i Raventós. El treball titulat La vida que el pantà de Sau es va empassar. Una comparativa entre el discurs mediàtic i el ciutadà (1963 i 1965) és una investigació de tipus històric que compara el discurs mediàtic i el ciutadà sobre la inauguració de l’embassament i la consegüent expropiació de les llars dels habitants de la Vall de Sau. El treball aporta catorze entrevistes realitzades a persones del poble i  l’anàlisi d’una mostra important de peces periodístiques de l’època, i té interès social, especialment per a la comarca d’Osona. La seva minuciositat ha captat l’atenció del jurat per considerar-lo un dels guardons destacats d’aquest any 2025.

En el marc dels Premis als millors TFG amb Perspectiva de Gènere, la Universitat Autònoma de Barcelona ha reconegut el TFG de Dana Vicente Herreros, de la Facultat de Lletres, titulada La representació de les diversitats a la ficció: creació d'una matriu d'anàlisi i aplicació a la sèrie 'Heartstopper'. El treball, dirigit per Catalina Gayà Morlà, destaca per la seva aposta per una anàlisi crítica i innovadora de la representació de les diversitats afectivosexuals i de gènere en la ficció audiovisual. El premi consolida l'aposta de la Facultat i de la UAB per fomentar estudis crítics i compromesos amb la igualtat i la diversitat, així com la importància de la interdisciplinarietat i la col·laboració entre departaments.

El TFG titulat L’externalització de la producció als mitjans públics: el cas de la CCMA ha rebut una menció especial als 36ns Premis CAC a la investigació sobre comunicació audiovisual. El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha reconegut el treball d’Àlex López Alcalde, estudiant del grau en Comunicació Audiovisual, tutoritzat per la professora Aida Martori Muntsant. La recerca analitza les dinàmiques d’externalització de continguts de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a productores externes i la seva evolució en una dècada, i posa el focus en l’impuls d’una estratègia digital que ha generat noves necessitats de producció. El número de febrer de la revista Quaderns del CAC ha publicat un article sobre aquesta recerca. Tots quatre premis avalen la qualitat docent que aposta per recerca de nivell, fins i tot al grau.

Dins de: