Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura

Feminicides, l'altra cara de la violència

02 jul. 2025
Compartir a Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Aquesta recerca vol definir els patrons psicològics i socioculturals que porten els homes a cometre un feminicidi

foto

“Feminicides: l’altra cara de la violència” és una recerca periodística, liderada per Isabel Muntané, que té per objectiu principal definir els patrons psicològics i socioculturals que porten els homes a cometre un feminicidi.

Partim de la hipòtesi que per aconseguir aquest objectiu és necessari enfocar la mirada feminista i de prevenció dels feminicidis en els homes. Fins ara hem treballat posant el focus en les dones i ens hem guiat per perjudicis i estereotips a l'hora de treballar amb els feminicides i les causes d’aquests delictes. Això no vol dir que darrera aquests feminicidis no hi hagi aquests patrons sobre els que treballem però cal saber què més hi ha. Cal que situem els homes en el centre de les recerques per anar més enllà i identificar els factors de risc de les dones víctimes de feminicidi. Al mateix temps, això ens ajudarà a definir eines més eficaces per afrontar aquests riscos i per treballar amb major probabilitat d’èxit per a la reinserció dels feminicides. Conèixer els perquès també ens permetrà donar respostes més eficaces per assegurar els drets fonamentals de les dones i per dissenyar una política pública de sensibilització, prevenció i reparació dels feminicidis més d’acord a la realitat que sorgeixi de la recerca.

El projecte preveu entrevistar professionals que intervenen en diferents moments del procés, com són advocades penalistes especialitzades en violències masclistes; jutgesses; psicòlogues d’atenció a la víctima; psicòlogues forenses; treballadores socials; educadores socials, i mossos d’esquadra, entre d’altres.

La recerca preveu fer trobades amb persones significatives dels entorns del feminicida i de la víctima (família, treballadora social, serveis d’atenció a les dones, escoles, entitats...).

Finalment, s’entrevistaran feminicides empresonats als centres penitenciaris catalans. A partir de les entrevistes amb els feminicides analitzarem els punts en comú i les diferències per establir conclusions i dibuixar una radiografia més d’acord a la realitat d’aquesta violència masclista. La violència masclista en el marc de la parella està reconeguda com un dels principals problemes socials i de salut pública arreu del món. Lluitar contra una de les màximes expressions d’aquesta violència ens ajudarà a crear una societat on es respectin els drets de totes les persones.

Aquest projecte ha rebut el Premi Montserrat Roig de l’Ajuntament de Barcelona en la categoria de Periodisme i Comunicació Social de Barcelona.

Dins de: