Nursing care in assisted dying: Plasticity and relational commitment. Nou treball sobre eutanàsia de les professores Maria Feijoo i Antonia Arreciado Marañón publicat a la revista Nursing Ethics
Aquesta publicació és fruit d’un projecte multidiciplinar titulat La mort assistida a Catalunya: Experiències dels i les professionals implicats/des i bases per una guia de bones pràctiques en el marc de l'entrada en vigor de la Llei de Regulació de l'Eutanàsia. El projecte va rebre subvenció del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i ha estat realitzat pel grup GREMSAS (Grup de Recerca Multidisciplinar en SaLut i Societat) –grup de recerca consolidat interinstitucional FJGOL-UAB, en col·laboració amb el Departament de Psicologia Social UAB; Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Nord, Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina; Hospital Germans Trias i Pujol; Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IIIA-CSIC); i l’Associació Dret a Morir Dignament.

A Espanya, la llei reguladora de l'eutanàsia va entrar en vigor el 2021. Tot i que les infermeres participen en tot el procés eutanàsic, la llei només les reconeix a l'administració final de la medicació. L’objectiu de l’estudi va ser conèixer la pràctica i experiència de les infermeres que participen en el procés d'eutanàsia.
Els resultats giren al voltant de dos temes: 1) La plasticitat de les cures infermeres davant les llacunes normatives i 2) La gestió de les emocions mentre es proporciona assistència per morir. Les infermeres responen als pacients i les famílies adaptant-se a les demandes del procés i autogestionant qualsevol emoció que sorgeixi de la participació en aquesta pràctica. Les infermeres utilitzen la racionalització per gestionar la gamma d'emocions que experimenten com a resultat de la tensió entre respectar la decisió autònoma d'una persona de sol·licitar l'eutanàsia i mantenir el seu deure professional de prevenir danys. L'equip destaca com un element crucial en la gestió d'aquestes emocions.
Les conclusions d’aquests estudi mostren que les infermeres espanyoles estan presents durant tot el procés de l'eutanàsia, demostrant una gran plasticitat assistencial. També, que la cura eutanàsica és una cura complexa on el context relacional entre professional i pacient/família, i també entre el propi equip, és clau. El paper de les infermeres s'hauria de definir i contemplar a la llei, a l’igual que el d'altres professionals.
Referència completa de l’article:
Feijoo-Cid M, Verdaguer M, Busquet-Duran X, Moreno-Gabriel E, Domènech M, Iñiguez-Rueda L, Vallès-Peris N, Beroiz-Groh P, Cantarell-Barella G, Torán-Monserrat P, Arreciado Marañón A. Nursing care in assisted dying: Plasticity and relational commitment. Nurs Ethics. 2025 Apr 15:9697330251333378. doi: 10.1177/09697330251333378 Epub ahead of print. PMID: 40235214.
¿Producte del projecte multidiciplinar La mort assistida a Catalunya: Experiències dels i les professionals implicats/des i bases per una guia de bones pràctiques en el marc de l'entrada en vigor de la Llei de Regulació de l'Eutanàsia, ja existeixen dues publicacions prèvies més que es poden consultar. Una on s'explica el protocol (https://doi.org/10.1177/16094069231186133) i una altra on s'hi identifiquen les principals dificultats o fonts de malestar relacionades amb la pràctica professional (https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2024.102373).