Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental

El projecte Squeezer per millorar la digestió anaeròbia

02 juny 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail

En el Grup de Recerca en Compostatge de la UAB s'està duent a terme el projecte SQUEEZER, l'objectiu del qual és la millora del procés de digestió anaeròbia a partir de nanomaterials. Així, es pretén augmentar el contingut de metà del biogàs producte de la digestió anaeròbia i convertir el diòxid de carboni en metanol, enriquint aquest biogàs.

Squeezer

En el procés de digestió anaeròbia, la matèria orgànica és degradada biològicament sota condicions d’absència d’oxigen. Aquest és un procés que es dona de forma natural en aigües estancades o en el fons dels llacs, on s’acumula la matèria orgànica i els microorganismes anaerobis s’alimenten d’ella. En aquest procés de degradació, la matèria orgànica degradada s’acaba convertint en nous microorganismes i, majoritàriament, en un gas ric en metà (principalment 50-80% de metà i 30-50% de diòxid de carboni).

Aquest gas procedent de la digestió anaeròbia es coneix amb el nom de biogàs. La degradació de la matèria orgànica per via anaeròbia és coneguda des del  segle XVII, i com a procés aplicat al tractament de residus des del 1871. Tot i aquest bagatge, el procés de la digestió anaeròbia és encara avui en dia l’objectiu de molts grups de recerca. La millora del procés biològic per maximitzar la producció de metà com a font d’energia renovable i de disponibilitat local mitjançant la utilització d’additius és una de les línies de recerca en les que treballa el Grup de Recerca en Compostatge (GICOM) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tanmateix, la digestió anaeròbia, com a procés, es pot millorar també convertint el diòxid de carboni del biogàs en altres compostos de valor afegit, com per exemple el metanol.

El projecte “Nanomaterials per a la millora de la digestió anaeròbia: incrementant el contingut en metà i convertint diòxid de carboni a metanol - SQUEEZER” subvencionat a la convocatòria 2021 - Proyectos de Transicioón Ecoloógica y Transicioón Digital del Ministerio de Ciencia e Innovación, uneix dos mons aparentment desconnectats, el del tractament de residus mitjançant processos biològics i el de la nanotecnologia. La hipòtesi del projecte SQUEEZER és que és possible millorar el procés de digestió anaeròbia des d'una perspectiva global: i) augmentant el contingut de metà del biogàs mitjançant l'addició de nanomaterials al digestor anaerobi i ii) convertint part del diòxid de carboni present en el biogàs a metanol mitjançant catàlisi amb nanomaterials.

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Energia neta i assequible
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Acció climàtica

Dins de