Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental

Melissa

MELiSSA és l'acrònim de Sistema Alternatiu de Suport Microecològic per a la Vida (Micro-Ecological Life Support System Alternative), un projecte innovador de l'Agència Europea de l'Espai que es va iniciar com a part d'un programa d'investigació de tecnologies de suport a la vida, per comprovar la viabilitat d'una missió espacial tripulada de llarga durada.

En aquest tipus de missions no és possible incloure amb la càrrega de llançament tots els aliments i l'oxigen necessaris per a la supervivència de la tripulació (per a una missió a Mart de 1000 dies, la càrrega inicial necessària seria de 30 tones). Per això, cal idear un ecosistema tancat que recicli l'orina, els residus orgànics i el CO2 producte de la respiració, i que proporcioni aigua, aliments i oxigen.

L'objectiu del projecte MELiSSA és aconseguir el reciclatge complet de tots els compostos químics de manera autosostenible i sense cap tipus de subministrament exterior. Es tracta d'un desafiament d'alt nivell en termes de processos, control d'estabilitat, seguretat i robustesa.

Un dels aspectes més destacats del projecte és la construcció d'una planta pilot capaç de simular aquest entorn a petita escala que demostri la viabilitat del projecte. Els científics de la UAB treballen en la construcció de la planta pilot MELiSSA des de 1995. Des d'aleshores, la planta s'ha anat desenvolupant per proporcionar un laboratori únic a escala mundial dissenyat per aconseguir una integració completa de tots els passos del projecte.

El projecte MELiSSA és una col·laboració internacional i multidisciplinari de les següents organitzacions coordinades per l'ESA: el Centre d'Estudis d'Energia Nuclear SCK/CEN (a Mol, Bèlgica), l'institut de recerca tecnològica VITO (a Mol, Bèlgica), la Universitat de Ghent (a Ghent, Bèlgica), la Universitat Autònoma de Barcelona (a Barcelona, Espanya), la Universitat de Guelph (a Guelph, Canadà), la Universitat Blaise Pascal (a Clermont-Ferrand, França) i SHERPA Engineering (a París, França). La col·laboració creix a mesura que el projecte es desenvolupa: més de 30 organitzacions han contribuït ja al projecte MELiSSA. Es tracta d'un projecte multidisciplinari en el qual participen experts en genòmica, proteòmica, modelització, microbiologia, nutrició, enginyeria de processos, biotecnologia, enginyeria de sistemes, automatització, etc., tant des del punt de vista acadèmic com des de l'industrial.