La Facultat de Ciències de la Comunicació acull la Jornada "Comunicació en un món en conflicte: narratives i resistències"
L’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB va acollir el passat dimecres la jornada “Comunicació en un món en conflicte: narratives i resistències”, un espai de reflexió sobre el paper de la comunicació en contextos bèl·lics i sobre les narratives que contribueixen a construir una mirada crítica i compromesa amb la pau, el feminisme i la justícia social, però també en contra de l’odi i la desinformació.

L’acte inaugural va comptar amb la participació d’Anna Fajula (vicedegana de Professorat, Qualitat i Innovació docent), que va donar el tret de sortida a la jornada juntament amb Andrea Costafreda, directora general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, i Esther Zapater, secretària general de la UAB, qui va subratllar el paper de la universitat com a agent actiu i com a eina de cooperació i transformació social.
La primera ponència, titulada “Periodisme de pau i lluita”, va estar moderada per Mònica Figueres (professora del departament de Comunicació de la UPF i investigadora del grup de recerca JOVIS) i va ser un diàleg entre Xavier Giró, antic professor de periodisme polític i de conflictes de la UAB i, autor de Contra la neutralitat (Premi Muriel Casals de Comunicació d’Òmnium Cultural de 2024) i Patricia Simón, reportera i escriptora feminista especialitzada en conflictes, crisis humanitàries i drets humans.
“Els conflictes són necessaris perquè són la manifestació de les coses que no van bé. El problema és com els gestionem”. Amb aquesta frase Giró va defensar que els conflictes són inevitables perquè evidencien desequilibris i injustícies, però que per sobre de tot, cal gestionar-los de manera pacífica. Per la seva banda, Simón va posar el focus en la manca de cultura dels drets humans i en com els relats dels conflictes als mitjans de comunicació sovint es converteixen en espectacles mediàtics, allunyats d’una mirada profunda i transformadora. “Cuando se habla de periodismo de conflictos lo que se valida es la espectacularización, pero para hablar de periodismo de conflicto es necesario también hablar de periodismo de paz”.
La segona ponència, sota el títol “Narratives per a una comunicació decolonial i feminista”, va reunir les reflexions de Florencia González, doctora en Dret i Ciències Polítiques i investigadora especialista en interculturalitat, colonialitat i feminismes i Santiago Giraldo, politòleg, coordinador dels estudis de Periodisme a la UAB i expert en comunicació sobre conflictes a Amèrica Llatina.
Al llarg del debat, Florencia va criticar la deshumanització present en molts relats i la jerarquització social imposada per discursos colonials, assegurant que “las imágenes, las narrativas y los discursos que se difunden en los medios de comunicación tienen mucho que ver con la deshumanización de las sociedades”. Reforçant aquest pensament, Santiago va assenyalar el paper de les xarxes socials com a espais altament colonials i masclistes, i va reivindicar la necessitat de generar espais crítics on les veus marginades puguin tenir un impacte real, més enllà de la viralitat.
Després de la pausa i cafè, la jornada va continuar amb la Taula Rodona “Discursos d’odi, desinformació i poder”, moderada per Sonia Herrera, experta en estudis feministes, periodisme de pau i educomunicació, qui va conduir el debat entre Nereida Carrillo, presidenta de Learn to Check i professora de Periodisme a la UAB; David Bou, politòleg i periodista especialitzat en extrema dreta i discursos d'odi, i guionista del documental "La xarxa ultra" i Carles Pont, professor de la Facultat de Comunicació de la UPF i especialista en el camp de la comunicació política, del periodisme i comunicació de risc i crisi. Tots tres professionals van abordar els discursos d'odi i la desinformació als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, destacant el paper de la intel·ligència artificial en la seva amplificació.
La segona Taula Rodona va estar moderada per Lluis Caelles, cap de la secció d'Internacional de TV3 i professor del Departament de Comunicació de la UPF i va abordar la protecció de periodistes amb la participació d’Alfonso Bauluz, periodista, professor de la Universitat Complutense de Madrid i president de Reporteros Sin Fronteras España; Isabel Pérez, doctora en Informació i Comunicació, especialista en Palestina i Israel i responsable de comunicació de projectes internacionals de la Fundación Euroárabe de Altos Estudios i Monica Cerbón, periodista mexicana especialitzada en política, drets humans i medi ambient, corresponsal de Revista Proceso.
Per concloure l'acte, es va comptar amb les intervencions de Marta Grau, cap de Comunicació i Educació Global de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i de Jordi Prat, director de la Fundació Autònoma Solidària, que van oferir una reflexió final sobre els reptes i compromisos compartits en l'àmbit de la comunicació per a la justícia global.
Finalment, per acabar amb la Jornada, els assistents van tenir l’oportunitat de participar en dos tallers pràctics, un centrat a construir les bases d’una campanya de comunicació amb impacte (dinamitzat per la cooperativa de comunicació Quepo) i l’altre enfocat a conèixer diverses eines i recursos per actuar contra les guerres digitals (dirigit per l’entitat Verificat)
La jornada va ser organitzada en el marc del projecte UNIACT! (Universitats en Acció per una Cooperació Transformadora), impulsat per totes les universitats públiques i privades de Catalunya i liderat per la Universitat de Girona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament amb la participació destacada de la UAB, UOC i UPF. L’organització de l’acte va estar a càrrec de la Fundació Autònoma Solidària amb el suport de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.