Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Facultat deCiències de la Comunicació

"Actuar amb seny i treballar amb confiança": el lema de Juan José Perona per fer front als reptes de la Facultat

09 des. 2024
Compartir a Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Juan José Perona Páez assumeix de nou el càrrec de degà en un moment clau per a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. Amb reptes com l'adaptació a un nou model organitzatiu, l'impuls de la participació estudiantil en els òrgans de govern, l’aprofitament ètic i responsable de la intel·ligència artificial i l’enfortiment de les relacions amb el sector professional, el candidat a degà aposta per una gestió basada en el consens i la confiança

imatge Juan Jose Perona
Juan José Perona Páez, candidat a degà de la Facultat

El catedràtic d’Universitat i coordinador del grau en Comunicació de les Organitzacions de la UAB, Juan José Perona ens revela el camí que s'ha de traçar per construir una Facultat més cohesionada, moderna i compromesa amb la societat.

1. Com vols que impacti el model organitzatiu que proposeu per a la Facultat?

De fet, nosaltres no proposem res en concret. El que diem és que a la Facultat s'haurà de definir un model organitzatiu que encaixi amb el futur Reglament general de centres i estructures de la UAB. El que sembla segur és que aquest model afectarà la distribució actual de departaments i, molt possiblement, ens obligarà a comptar amb un o dos com a màxim, i no amb els quatre actuals. Ara mateix no podem avançar què acabarà passant, però sí que tenim clares dues coses: la primera és que la nova estructura organitzativa haurà de sortir necessàriament d’un ampli consens entre totes les parts implicades i la segona és que, si finalment anem a un o a dos departaments, haurem de crear seccions amb plena autonomia per gestionar els recursos humans i econòmics. Sigui com sigui, i com diu el nostre lema, el repte que tenim al davant només el podrem afrontar si actuem amb seny i treballem amb confiança.

2. Quines mesures es volen implantar per incentivar la participació de l’alumnat?

El nostre alumnat és molt actiu i des de fa anys ha demostrat tenir moltes iniciatives per organitzar esdeveniments que ja són tota una tradició (nit dels Òscars, festa de la Facultat, etc.). Ara bé, el que hem observat és que la seva participació en els òrgans de govern del centre, com ara la Junta de Facultat o les Comissions delegades de la Junta, ha minvat notablement. Com a exemple, cal dir que a la darrera Junta només va assistir un estudiant, i això no ens agrada. I no ens agrada perquè la participació dels alumnes és importantíssima per garantir la normalitat democràtica a la Universitat. Per tant, la principal mesura que adoptarem serà fer molta pedagogia i, amb l’ajut i la complicitat de les delegades i els delegats de curs i del nostre estudiant dinamitzador, en Martí Casas, conscienciar l’alumnat de la necessitat d’involucrar-se en els mecanismes de presa de decisions.

3. De quina forma es pretén integrar les tecnologies com la IA a la docència?

Els primers que van començar a treballar amb la Intel·ligència Artificial (IA) han estat les i els estudiants i això, sempre que es faci amb ètica i responsabilitat, ho hem de valorar molt positivament. Ara mateix, també sabem que una part del professorat està involucrat en projectes d’innovació docent que incorporen l’ús de la IA en diferents assignatures. Sigui com sigui, sembla clar que en el futur immediat veurem com la IA s’instal·la definitivament i amb molta força a la docència universitària. Per tant, hem d’estar preparats. Aquesta és la raó per la qual és molt important dotar-nos d’un protocol específic i adequat als nostres estudis sobre la utilització de la IA, tant a l’hora de fer treballs teòrics o de recerca com de preparar les pràctiques o els projectes. En alguns casos, ja comptem amb guies docents que parlen d’algunes recomanacions, però hem d’anar més enllà i disposar d’una normativa general.

4. Com potenciareu les relacions amb el sector professional?

La Facultat té molt bones relacions amb els principals mitjans i agències de comunicació de Catalunya, així com amb els agents més importants que, en matèria de comunicació, actuen al territori. No obstant això, pensem que cal potenciar i enfortir aquestes relacions organitzant activitats conjuntes que serveixin per fer visible tant allò que fem des del centre com allò que es fa des de la professió. En aquest sentit, considerem que és molt important, per exemple, mantenir una estreta i constant col·laboració amb els col·legis professionals directament vinculats amb els nostres estudis, especialment amb el Col·legi de Periodistes i amb el Col·legi del Màrqueting i la Comunicació.

Trobeu l’entrevista audiovisual a l’Instagram de la Facultat.

 

 

 

 

 

Dins de