Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Departament de Ciències de la Computació

Barcelona esdevé una nova unitat ELLIS, la xarxa europea d'excel·lència de recerca en IA

16 març 2023
Compartir per Whatsapp Compartir per e-mail
  • Barcelona forma una de les quatre noves unitats del European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS), una xarxa europea d’excel·lència de recerca en intel·ligència artificial.
  • La Unitat ELLIS Barcelona promourà la recerca interdisciplinària i transversal i fomentarà vincles amb la indústria.
  • El CVC, des d’AIRA, ha contribuït a impulsar la candidatura catalana d’ELLIS i en forma part amb 7 investigadors i investigadores dins de la xarxa i amb el Dr. Dimosthenis Karatzas com a codirector de la unitat.
Imatge de Barcelona esdevé una nova unitat ELLIS

Catalunya acollirà una de les quatre noves unitats de l’European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS), la xarxa paneuropea d’excel·lència en intel·ligència artificial que connecta els millors investigadors i investigadores en el camp de la IA a Europa.  La nova Unitat ELLIS Barcelona esdevindrà la tercera amb major dimensió de la quarantena que integren la xarxa i representa un aval a l’alta qualitat i l’impacte de la recerca duta a terme a Catalunya en l’àmbit de la IA.

La Unitat ELLIS Barcelona està actualment integrada per 21 investigadors i investigadores, connectant la comunitat científica de cinc universitats i cinc centres de recerca de Catalunya: la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el Centre de Visió per Computador (CVC), l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI/CSIC-UPC), el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC–CNS) l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) i l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI-UPC).  

Des de Catalunya, la nova unitat promourà la recerca interdisciplinària i transversal en IA, fomentarà forts vincles amb la indústria i formarà la pròxima generació de talent destacat en aquest camp. El seu àmbit de treball se centrarà en la recerca fonamental en l'aprenentatge automàtic i en els camps relacionats, com la visió, la robòtica i el processament del llenguatge natural.

Aquesta Unitat estarà codirigida per la Dra. Carme Torras, professora de recerca a l’IRI/CSIC-UPC i Dr. Dimosthenis Karatzas, director associat del CVC i professor de la UAB.  

"Després de presentar les seves famoses 3 lleis de la robòtica, Isaac Asimov va haver d'afegir la llei 0: 'Un robot no pot fer mal a la humanitat o, per inacció, permetre que la humanitat faci mal'. Ara estem en un punt d'inflexió similar en la IA i Machine Learning... i no a la ciència-ficció sinó al món real! La xarxa ELLIS és un ecosistema privilegiat per desenvolupar la IA d'una manera èticament beneficiosa per a la humanitat. La nova unitat d'ELLIS Barcelona està desitjant unir esforços i contribuir a aquest objectiu", explica la Dra. Carme Torras, directora de la Unitat ELLIS Barcelona i professora de recerca a l’IRI/CSIC-UPC. 


El CVC dins de la Unitat ELLIS Barcelona

La creació de la Unitat ELLIS Barcelona ha estat una de les línies de treball de l’Aliança de Recerca en Intel·ligència Artificial a Catalunya (AIRA). El CVC, com a coordinadors d’AIRA i amb el Dr. Dimosthenis Karatzas, director associat del CVC, com a codirector de la Unitat de Barcelona, ha contribuït a impulsar la candidatura d’aquesta nova unitat catalana.

Les unitats ELLIS reuneixen als millors investigadors i investigadores d’IA a Europa, que compleixen una sèrie de criteris estrictes per assegurar l’excel·lència i el màxim nivell de competitivitat a escala internacional. Actualment, 7 investigadors i investigadores del CVC formen part de la unitat:

Dr. Dimosthenis Karatzas (que també és codirector de la Unitat)
Dr. Antonio M. López
Dra. Maria Vanrell
Dr. Joost van de Weijer
Dr. Jordi González
Dr. Sergio Escalera
Dra. Petia Radeva

Imtge equip CVC a Ellis

Catalunya, pol d’innovació, lideratge i d’atracció de talent en IA

Catalunya disposa d’excel·lents capacitats que la fan un país idoni per a destacar en l’àmbit de la intel·ligència artificial. Compta amb una comunitat científica i acadèmica en IA de prestigi internacional, amb més de 25 grups de recerca en 16 institucions diferents, disposa d’infraestructures científiques de primer ordre, i té un potent sector TIC, amb 180 empreses especialitzades en intel·ligència artificial que facturen 1.350 milions d’euros i ocupen 8.500 treballadors. 

Amb l’objectiu de convertir Catalunya en un pol d’innovació, lideratge i d’atracció de talent i empreses en l’àmbit de la IA, la Generalitat de Catalunya va impulsar el 2020 l’Estratègia “Catalonia.AI”. La creació de la Unitat ELLIS Barcelona ha estat una de les línies de treball de l’Aliança de Recerca en Intel·ligència Artificial a Catalunya (AIRA), que és juntament amb el Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI), l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial (OEIAC) i la Comunitat d’IA de la Digital Catalonia Alliance, un dels quatre pilars de l’estratègia Catalonia.AI, dedicat concretament a l'impuls de la recerca en intel·ligència artificial i a l’atracció i retenció de talent en aquest camp.  

D'aquesta manera, la incorporació de Barcelona com a unitat ELLIS posa en manifest l’alta qualitat i transcendència de la recerca que s’està duent a terme a Catalunya en el camp de la IA i contribueix a consolidar a Catalunya com una regió atractiva per a la captació i retenció de talent.  

“La Unitat ELLIS Barcelona està recolzada per l’ecosistema català de ciència i innovació reconegut mundialment, sent Catalunya la 3a regió de la UE en el rànquing de participació en projectes d’IA d’Horizon 2020. Creiem fermament que la Unitat impulsarà les oportunitats d’innovació basades en el coneixement per promoure el desenvolupament ètic i l’adopció de solucions d’IA a Europa i impulsarà significativament la col·laboració científica a escala europea”, explica el Dr. Dimosthenis Karatzas, codirector de la Unitat ELLIS Barcelona, director associat del CVC i professor de la UAB. 


Xarxa europea de recerca en IA

ELLIS és una xarxa d’excel·lència de recerca fonamental en intel·ligència artificial a Europa per avançar en l’estat de l’art, generar innovació tecnològica i crear un impacte social i econòmic positiu. Fundada el 2018, com a fruit d’un moviment de la comunitat científica europea, té l’objectiu convertir Europa en una regió pionera i reforçar l’excel·lència i la sobirania tecnològica en una disciplina tan estratègica com la IA.

A part de Barcelona, les altres tres noves unitats que s’han afegit a ELLIS han estat Graz (Àustria), Potsdam (Alemanya) i Trento (Itàlia). Amb aquestes noves incorporacions, ELLIS compta actualment amb 39 unitats en 14 països diferents, connectant als millors investigadors i investigadores en aquest camp per tal d’impulsar la recerca excel·lent i el màxim nivell de competitivitat a escala internacional i donar forma al futur de la IA a Europa, cap a una IA centrada en l’ésser humà, beneficiosa i segura.
 

Dins de