Aportació: Influència social
Heu de mostrar com el vostre article ha influït positivament en la societat a diferents nivells (cultural, educatiu, polític, socioeconòmic, sanitari, tecnològic...). Per això heu de crear una narrativa a partir de les mencions rebudes, des de fora de l'àmbit acadèmic, per part d'organismes, institucions, patens, mitjans de comunicació i altres agents socials.
Si el que voleu es fer un pla de mesura i gestió de l’impacte social de la vostra recerca, us aconsellem que consulteu la pàgina Impacte social on trobareu les etapes del camí cap a l’impacte, com mesurar-lo i bones pràctiques.
Consulteu les fonts a la taula 1 d'ANECA i AQU.
Cerqueu a PlumX si el vostre article ha estat citat en documents de polítiques públiques i a The Lens si està relacionat amb alguna patent. Podeu cercar notícies a bases de dades de premsa, com MyNews.
Mireu a WoS o Scopus si el vostre article està vinculat amb alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) o establiu vosaltres mateixos aquesta vinculació a la narrativa si és adient.
També podeu mostrar la influència social del vostre article a partir d’eines com Altmetric, pàgines com la Viquipèdia o plataformes socials acadèmiques com ResearchGate o generalistes com X o Facebook.
- Plum X (el podreu trobar a Scopus i al Portal de la Recerca de la UAB) us dona gratuïtament les dades d’Overton. Mireu si l’article ha estat citat en algun document de polítiques públiques (informes, lleis, documents oficials...).
- Valoreu revisar les dades d'Overton ja que per un costat, sovint dona duplicats i per l'altre, com que PlumX cerca a partir d'un número internacional, si els documents institucionals que citen el vostre no afegeixen a la seva citació aquest número internacional el vostre article no apareixerà.
Tingueu en compte, també, que el ventall d'organismes i organitzacions pot ser molt ampli i no tots apareixen als resultats d'Overton, una base de dades centrada a l'àmbit anglosaxó. - A The Lens podreu trobar si el document ha estat citat en alguna patent.
- Cerqueu si hi ha notícies sobre l'article a les bases de dades de premsa. Pot ser que el títol no aparegui mencionat però sí l'autor i el tema.
- Cerqueu a Google si el vostre document està referenciat en webs d’interès, blogs, notícies o hi ha vídeos de presentació, etc.
- Comproveu si té moltes lectures a ResearchGate o visualitzacions a Academia.edu
- Pel que fa a l’impacte del vostre article a les xarxes socials generalistes podeu utilitzar Altmetric on trobareu les citacions a X i el número total de seguidors que citen l'article. També les citacions a la Viquipèdia i tot el que conforma l’Altmetric attention score. Altmetric cerca a partir de números identificadors (DOI, handels, URIs); si als posts de X no apareixen aquests números no sortirà als resultats d'Altmetric. Per tant, valoreu de revisar a X les dades. Per la seva banda Plum X (el trobareu a Scopus i al Portal de la Recerca de la UAB) us dona gratuïtament les dades de diverses xarxes socials com Facebook i YouTube; també d'entrades a blogs, Viquipèdia, etc.
- A la narrativa valoreu la importància que us hagi citat qui ho ha fet; quin pes té aquests organisme? quina transcendència té aquesta patent que cita el vostre article?
- Intenteu descriure la varietat geogràfica o lingüística de l'audiència del vostre article.
A Scopus veiem que aquesta publicació està vinculada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en concret amb l'objectiu 4 (Educació de qualitat) i 17 (Aliança pels objectius).
La influència de l’article en directrius i polítiques educatives queda palesa al ser citat en un llibre vinculat amb la UNESCO; l'article es citat dos cops en un informe de l’Instituto Latinoamericano de la Comunicación Educativa (ILCE) : Avendaño, V. (Coord.) (2021), La educación en tiempos de pandemia: Reflexiones sobre la enseñanza virtual en educación superior durante la pandemia de Covid-19. Vol. 2. pàg. 75 i 86. El ILCE és un organisme internacional intergovernamental amb seu a Mèxic, creat per mandat de la UNESCO al 1956, que treballa per al desenvolupament de l'educació i de la cultura mitjançant la comunicació i tecnologia.
També hem de dir que el nostre article ha tingut un considerable impacte social. A ResearchGate les lectures de l’article superen les 3.000 i a X és mencionat per 6 usuaris que compten amb més de 9.000 seguidors; un d’aquests usuaris és Plataforma de Revistas Científicas de Comunicación. Segons dades de PlumX l'article ha tingut 128 interaccions a Facebook el que el situa en el percentil 97 en Social Media; és a dir, que té més interaccions que el 97% dels articles de la mateixa revista publicats l'any 2020.
[Fonts consultades: PlumX, Altmetric, X, Facebook, Researchgate, Google. Data de consulta: 24/06/2024]
- He vist que Overton i Altmetric són bases de dades de pagament i que la UAB no hi està subscrita. Com hi puc accedir-hi?
En principi les dades que dona Altmetric i Overton d'un article concret es poden consultar gratuïtament: Altmetric ofereix eines gratuïtes com un bookmarklet i també es pot consultar cercant un article al DDD. Les dades que proporciona Overton estan incloses a PlumX que és consultable des del Portal de la Recerca de la UAB i des de Scopus. També podeu fer una cerca a PlumX a partir d'un DOI introduint aquest a la URL: https://plu.mx/plum/a/?doi= - Per què les dades de lectures a Mendeley apareixen a la dimensió Ús i lectura i les de ResearchGate o Academia.edu a les d'Influència o adopció social?
Mendeley és un gestor de referències bibliogràfiques on alumnes, professors i investigadors poden incorporar un article al seu catàleg personal i això es considera una lectura. Per la seva banda ResearchGate i Academia.edu són xarxes socials acadèmiques on interaccionen els investigadors. Però en molts casos posar les dades d'una font a una dimensió o l’altra és una convenció i si això us fa dubtar sempre podeu agafar dimensions més àmplies com Impacte social.
Informació complementària
