Primer Seminari Internacional Icrea Academia-Prolope

A les diverses sessions de treball del seminari, es tractaran i debatran diversos aspectes del text dramàtic, com els plans en prosa; els esborranys; els autògrafs; l’anàlisi del procés d’escriptura; la redacció multiautorial; les adaptacions i reescriptures; els tractats i acords comercials, companyies, repartiments i cartells; les llicències i censures; els compiladors, editors, impressors i llibreters; els codis de lectura de l’imprès teatral; els manuscrits per a la lectura; i l’autor com a lector de la seva obra.
 

19/05/2017

La primera part del matí de dilluns 29 de maig girarà al voltant de la figura de l’autor. A les 9:30h, Marco Presotto (Università di Bologna-Alma Mater Studiorum) parlarà sobre “Escritura y revisión en los autógrafos de Lope”. Tot seguit, a les 11h, Simon Kroll (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg), explicarà “El proceso de composición de autores sacramentales calderonianos (El divino cazador y La humildad coronada)”.
 
A continuació, el seminari passarà a tractar les companyies teatrals. Per fer-ho, començarà amb una xerrada a les 12:30h a càrrec de Roberta Altivi (Università degli Studi di Cassino e del Lazio meridionale), que parlarà sobre “Las intervenciones de autores de comedias y/o apuntadores en los manuscritos autógrafos de textos dramáticos del Siglo de Oro escritos en colaboración”. Seguidament, a les 15:30h, serà el torn de Sònia Boadas (UAB), que oferirà una xerrada titulada “La pluma de Lope y las manos ajenas en la configuración de la comedia áurea”.
 
Ja a la tarda, es posarà el focus sobre el rol de l’impressor. Així doncs, a les 17h, tindrà lloc la conferència “En los márgenes de las partes de comedias de Lope de Vega y las partes colectivas”, de la mà de Guillermo Gómez Sánchez-Ferrer (UAB). Els impressors continuaran al centre del debat el dimarts 30 a les 9:30h, quan Fernando Rodríguez-Gallego (Universitat de les Illes Balears) parlarà sobre “La participación de Calderón de la Barca en la publicación de sus partes”.
 
Finalment, el seminari passarà a tractar el paper del lector. Dimarts 30 a les 11h, María del Valle Ojeda (Università di Venezia Ca’Foscari) impartirà la xerrada “La colección Gondomar y el mercado teatral a finales del Quinientos”. Per acabar, tancarà les jornades Luigi Giuliani (Università di Perugia), que parlarà sobre “La imprenta teatral y la construcción de la literatura dramàtica".
 
El seminari està coordinat pels professors Sònia Boadas i Gonzalo Pontón, del Grup de Recerca sobre Lope de Vega (PROLOPE), amb la col·laboració del departament de Filologia Espanyola.

Més informació: Cartell i programa

 

Notícies relacionades

Exposició de La Draga al Museu d'Arqueologia de Catalunya

Una exposició mostra els tresors de La Draga

El Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) inaugura el 28 de setembre, a les 19 hores, l'exposició "La Revolució Neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis". Per primer cop s’hi podran veure les peces originals recuperades fins ara i una reconstrucció virtual del poblat prehistòric. Llegir més

Totes les notícies