Primer Seminari Internacional Icrea Academia-Prolope

Seminari Prolope
A les diverses sessions de treball del seminari, es tractaran i debatran diversos aspectes del text dramàtic, com els plans en prosa; els esborranys; els autògrafs; l’anàlisi del procés d’escriptura; la redacció multiautorial; les adaptacions i reescriptures; els tractats i acords comercials, companyies, repartiments i cartells; les llicències i censures; els compiladors, editors, impressors i llibreters; els codis de lectura de l’imprès teatral; els manuscrits per a la lectura; i l’autor com a lector de la seva obra.
 

19/05/2017

La primera part del matí de dilluns 29 de maig girarà al voltant de la figura de l’autor. A les 9:30h, Marco Presotto (Università di Bologna-Alma Mater Studiorum) parlarà sobre “Escritura y revisión en los autógrafos de Lope”. Tot seguit, a les 11h, Simon Kroll (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg), explicarà “El proceso de composición de autores sacramentales calderonianos (El divino cazador y La humildad coronada)”.
 
A continuació, el seminari passarà a tractar les companyies teatrals. Per fer-ho, començarà amb una xerrada a les 12:30h a càrrec de Roberta Altivi (Università degli Studi di Cassino e del Lazio meridionale), que parlarà sobre “Las intervenciones de autores de comedias y/o apuntadores en los manuscritos autógrafos de textos dramáticos del Siglo de Oro escritos en colaboración”. Seguidament, a les 15:30h, serà el torn de Sònia Boadas (UAB), que oferirà una xerrada titulada “La pluma de Lope y las manos ajenas en la configuración de la comedia áurea”.
 
Ja a la tarda, es posarà el focus sobre el rol de l’impressor. Així doncs, a les 17h, tindrà lloc la conferència “En los márgenes de las partes de comedias de Lope de Vega y las partes colectivas”, de la mà de Guillermo Gómez Sánchez-Ferrer (UAB). Els impressors continuaran al centre del debat el dimarts 30 a les 9:30h, quan Fernando Rodríguez-Gallego (Universitat de les Illes Balears) parlarà sobre “La participación de Calderón de la Barca en la publicación de sus partes”.
 
Finalment, el seminari passarà a tractar el paper del lector. Dimarts 30 a les 11h, María del Valle Ojeda (Università di Venezia Ca’Foscari) impartirà la xerrada “La colección Gondomar y el mercado teatral a finales del Quinientos”. Per acabar, tancarà les jornades Luigi Giuliani (Università di Perugia), que parlarà sobre “La imprenta teatral y la construcción de la literatura dramàtica".
 
El seminari està coordinat pels professors Sònia Boadas i Gonzalo Pontón, del Grup de Recerca sobre Lope de Vega (PROLOPE), amb la col·laboració del departament de Filologia Espanyola.

Més informació: Cartell i programa