La Xarxa AccessCat participarà a la Nit de la Recerca

Imatge il·lustrativa de la Nit de la Recerca

Els grups de recerca TALN (UPF), TRADILEX (UPF), TransMedia Catalonia (UAB) i ReLaTe (URV) hi presentaran activitats per sensibilitzar sobre l’accessibilitat a la informació i la comunicació.

27/09/2023

La Nit de la Recerca se celebra cada any en ciutats d’arreu d’Europa per apropar la recerca i la innovació al públic general de forma amena i planera. Enguany, la Xarxa AccessCat hi participarà representada per quatre grups de recerca: ReLaTe (URV), TALN (UPF), TRADILEX (UPF)  i TransMedia Catalonia (UAB). Serà el divendres 29 de setembre, de 18 a 22h, al CosmoCaixa de Barcelona.

Per una banda, investigadors dels quatre grups organitzaran l’activitat conjunta   «Continguts digitals per a tothom: la recerca sobre accessibilitat a les universitats catalanes», una sèrie de tallers per descobrir si podem crear videojocs, diccionaris i altres continguts digitals accessibles per a tothom i si la IA ens hi pot ajudar. Hi haurà interpretació en llengua de signes catalana per garantir-ne l’accessibilitat total.

Els tallers començaran a les 18h amb l’exposició de Santiago Egea (TALN) de SignON, una iniciativa centrada en els avatars signants que tradueixen automàticament la llengua de signes a través d’intel·ligència artificial. De 19 a 20 h, Blanca Arias Badia (TraDiLex) presentarà un joc interactiu a partir del projecte UNIVAC, centrat en l’accessibilitat a les universitats.

María Eugenia Larreina i Miguel Ángel Oliva (TransMedia Catalonia) organitzaran una activitat sobre l’accessibilitat als videjocs de 20 a 21 h. Finalment, Geraint Paul Rees (ReLaTe), clourà la jornada amb un joc interactiu sobre accessibilitat en els diccionaris i una demostració en vídeo sobre navegació al diccionari accessible EDictViz.

D’altra banda, Estel·la Oncins, investigadora de TransMedia Catalonia, durà a terme l’activitat «Descobrir el patrimoni cultural en clau accessible i sostenible: on el passat es troba amb el futur», on presentarà tres projectes d’accessibilitat a la comunicació, a la cultura i a l’educació: YoungArcHers, ATHENA i WELL. També serà de 18 a 22h al CosmoCaixa de Barcelona.

En paral·lel, Sarah McDonagh i Chiara Gunella, també de TransMedia Catalonia, oferiran l’activitat «Accesibilidad e Inclusión en la Comunicación y el Debate sobre el Cambio Climático y Migración: GreenSCENT y MILE». Tindrà lloc al CaixaFòrum de Barcelona de 18 a 22h.