Arriba la I Jornada Internacional Magistri Mediterranei

Magistri Mediterranei
El projecte de recerca Magistri Mediterranei, juntament amb la UAB i la Sociedad Española de Bizantinística, organitzen aquest congrés, que girarà entorn a la hibridació artística i l’intercanvi al Mediterrani medieval. La jornada tindrà lloc el divendres 28 d’abril a les 9h a la Sala de Graus de la Facultat i comptarà amb experts de tot l’Estat i diverses parts d’Europa.

19/04/2017

L’acte, que durarà tot el dia, estarà dividit en dos parts. Així doncs, les xerrades del matí giraran totes al voltant de les trobades i els intercanvis culturals amb l’Imperi Bizantí, mentre que a la tarda, els experts parlaran sobre el xoc de cultures i la convivència entre Occident i l’Islam.

Després d’una presentació de la jornada, les conferències del matí començaran a les 9.15h amb Juan Siges, de la Universidad de Valladolid, que exposarà La difusa frontera de Bizancio (s. IV-XI). Tot seguit, serà el torn de Paschalis Androudis, de la Aristotle University of Thessaloniki, que parlarà sobre “Oriental Influences” or just a “Thematic Repertoire”? – Aspects of 11th and 12th-century “Oriental” or “Islamic” Themes on Treasures from Mount Athos. A continuació, Manuel Castiñeiras, de la UAB, presentarà l’Index CETINES-Grècia franco-catalana. Un cop acabada, s’obrirà un torn de debat i es farà una pausa. Ernest Marcos Hierro, de la Universitat de Barcelona, serà l’encarregat de reprendre les xerrades a les 11.30h amb El largo viaje de Eudocia Comnena. La següent en parlar serà Carla Fernandes, de la Universidade Nova de Lisboa, que exposarà La comitencia de Doña Vataça Láscaris en Portugal. El matí el tancarà la xerrada de Manuel Castiñeiras i Verónica Abenza, de la UAB, que parlaran sobre Apostillas bizantinas al tesoro de Santa-Clara-a-Velha de Coimbra. En acabar, tindrà lloc un nou torn de debat i es farà una pausa de dos hores per dinar.

A la tarda, Marianne David, investigadora independent, reprendrà l’acte a les 15.30h amb la conferència Mudejar Women as Protagonists and Creators in the Cosmovision of Teruel’s Cathedral Ceiling. Tot seguit, Licia Buttà, de la Universitat Rovira i Virigili, exposarà Entre tradición normando-bizantina e hibridación mediterránea: sobre algunos ciclos pictóricos en la Sicilia tardogótica. A continuació, serà el torn de Térence Le Deschault de Monredon, que parlarà sobre Un moro delante de París: el gigante Ysorée en el ciclo de pinturas profanas de la torre Ferrande en Pernes-les-Fontaines (Provenza). Seguidament, es tornarà a obrir un torn de debat i es farà una nova pausa. A les 17.45h continuaran les conferències de la mà de Gaetano Curzi, de la Università di Chieti, que presentarà I templari e la pittura monumentale: questioni di iconografia e di stile. L’últim en exposar serà Carles Sánchez, de la UAB, que explicarà La portada de l’Assumpció de Gandesa: memoria visual de la cruzada templaria en la Catalunya Nova. Finalment, s’obrirà un últim torn de debat i es farà un acte de cloenda de la jornada i una entrega de diplomes.

Es tracta d’una activitat formativa dirigida a l’alumnat de Doctorat, Grau en Història de l’art, professors i investigadors interessats en la temàtica de la jornada.

Més informació: Programa