Transferència del Coneixement

Materials d'intervenció amb les famílies

Des de la Fundació s'han elaborat materials pensats per treballar el tema de la MGF amb les famílies immigrants, així com per ajudar a la població en general a prendre'n consciència.

 Dissenyat com a eina per a la intervenció preventiva de la MGF, ofereix suport a professionals que treballen en atenció directa amb famílies i comunitats d'origen subsaharià. Permet recolzar l'abordatge dels aspectes que es relacionen amb la MGF, a quins països es porta a terme la pràctica, les creences que hi estan associades, les conseqüències per a la salut i les implicacions legals.

Disponible en dos idiomes, castellà i anglès, per tal de facilitar la comunicació entre professionals espanyols i migrants anglòfons.



El Compromís Preventiu és una eina que ha estat integrada en el Protocol comú per a l'actuació sanitària davant la Mutilació Genital Femenina (MGF) (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, 2015) a nivell estatal, i en diversos protocols autonòmics i municipals. Està disponible tant per a professionals com per a famílies que viatgen als seus països d'origen.

Es tracta d'un document dissenyat en 1998 per un grup interdisciplinari de professionals, assessorats per la Dra. Adriana Kaplan, qui va contrastar empíricament el seu ús a través dels casos de 11 famílies, de 6 pobles diferents, que viatjarien a Senegal i Gàmbia amb els seus filles. La Dra. Kaplan va realitzar el seguiment, va visitar a les famílies durant el viatge, va estudiar com ho feien servir i va comprovar la seva efectivitat.

Aquest model de document ha estat replicat a Bèlgica, amb el nom Stop FGM Passport i al Regne Unit, on es coneix com Statement Opposing FGM

La Guia d'Aplicació de l'Compromís Preventiu per a professionals de Atenion Primària (Fundació Wassu, 2019) vincula l'ús de el document amb la feina de prevenció, fent especial èmfasi en què la signatura de la carta no és un fi en si mateix, sinó que es tracta de la culminació d'un procés de sensibilització per part del / la professional amb les famílies, i no el primer element de contacte.

Altres aspectes a destacar, que es poden extreure de la guia, són: fa referència a la necessitat de desenvolupar intervencions efectives en diversos nivells i amb participació interdisciplinar dels diversos col·lectius professionals implicats; subratlla la importància d'evitar, amb un apropiat abordatge, la judicialització dels casos de risc; l'acceptació i signatura de l'Compromís Preventiu són voluntàries; la carta és propietat dels pares/mares o tutors de la nena i ha de tenir el mateix grau de protecció i confidencialitat que la resta de documentació de la Història Clínica.

Guia d'aplicació 

Aquest tríptic va ser elaborat pel GIPE/PTP per a l'Institut Català de Salut. Es una eina útil per a professionals que treballen amb famílies migrants, recolzant-les en l'abordatge de diversos aspectes relacionats amb la MGF, com ara creences al voltant de la pràctica, les seves conseqüencies per a la salut i les seves implicacions legals.