Olimpíada Jove 2020

L’Olimpíada Jove s’inscriu en el Programa Argó de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UAB amb l’objectiu de donar suport a la transició entre la secundària i la universitat, vinculant les optatives de Llatí i Cultura Clàssica de l’ESO amb el Grau de Ciències de l’Antiguitat de la UAB. El deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, Departament de Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana i el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya donen suport a aquesta iniciativa.

Activitat adreçada a estudiants de 4t d’ESO que cursen les optatives de Llatí i Cultura Clàssica.

PROGRAMA 
09.15 Benvinguda (Aula 501)
09.30 "La mitologia dels déus grecs", xerrada a càrrec del professor Jordi Pàmias.

La xerrada estarà connectada amb l'exposició fotogràfica de Joan Picanyol
 
10.15 Tres tallers dobles de 45 minuts amb 20 alumnes cadascun, simultanis en tres franges: 10:15h / 11:15h / 12:15h.
  • Escriptures antigues, a càrrec dels membres de l'equip Argó. La sessió s'iniciarà amb una breu introducció sobre l'alfabet grec i algunes pràctiques d'escriptura a l'antiga Grècia mitjançant una mostra de diferents tipus de textos epigràfics: marques de propietat, làpides funeràries, inscripcions públiques, comercials, cartes privades, grafits, malediccions, etc... Com a activitat final, els participants hauran de decorar un plat petit de terrissa amb el seu nom en alfabet grec. (Aules 212 i 213)
  • Un dia a l'antiga Roma: Joc de rol,a càrrec dels membres de l'equip Argó. Es tracta d'un joc de simulació en temps real d'una jornada o jornades d'un grup humà a l'antiga Roma. Cada participant rep un rol concret i unes instruccions que ha de dur a terme durant el temps de joc. Hi ha representats personatges de diversos estrats socials (patricis, plebeus, esclaus) amb característiques diverses (en riquesa i influència) i ocupacions variades (mercaders, lanistes, pagesos, gladiadors ...). La finalitat del joc és que cada participant interioritzi el seu personatge i prengui les decisions que l'han de dur a acomplir la seva missió dins de les possibilitats que la seva condició social i econòmica li permet. (Aules 211 i 214)
  • Cum grano salis,a càrrec del grup Kuanum. Taller de reconstrucció històrica alimentària (menjar, comerç, cuina i medicina en el món romà).
    • Breu explicació sobre l'alimentació a Roma.
    • Reconstrucció d'un condiment que els participants es podran emportar a casa, alhora que, d'una manera lúdica, adquireixen coneixements sobre la cultura romana. 
    • Tast, brindis llatí i comiat. (Hall d'accés a l'hemeroteca)
13.00 Concurs final a contestar amb mòbil. (Aula 501)
13.30 Tancament de l'acte.

Preu inscripció per persona: 3€ 

Data: 7 de febrer de 2020
Horari: 9.30 a 14 h.
Lloc: Facultat de Filosofia i Lletres 
Places: 120


Places exhaurides

El criteri de selecció serà per ordre d'inscripció.
El primer centre d'alta complexitat que tingui places adjudicades tindrà gratuïtat.


Amb el suport del