Olimpíada Jove 2020

Olimpíada Jove

L’Olimpíada Jove s’inscriu en el Programa Argó de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UAB amb l’objectiu de donar suport a la transició entre la secundària i la universitat, vinculant les optatives de Llatí i Cultura Clàssica de l’ESO amb el Grau de Ciències de l’Antiguitat de la UAB. El deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, Departament de Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana i el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya donen suport a aquesta iniciativa.

Activitat adreçada a estudiants de 4t d’ESO que cursen les optatives de Llatí i Cultura Clàssica.

PROGRAMA 
09.15 Benvinguda a càrrec de Joan Carbonell, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres i Vicenç Llorca, Assessor Tècnic Docent del Departament d'Educació (Aula 501)

09.30 "La mitologia dels déus grecs", xerrada a càrrec del professor Jordi Pàmias.
           La xerrada estarà connectada amb l'exposició fotogràfica de Joan Picanyol

10.15 Tres tallers dobles de 45 minuts amb 20 alumnes cadascun, simultanis en tres franges: 10:15h / 11:15h / 12:15h.

  • Escriptures antigues, a càrrec dels membres de l'equip Argó. La sessió s'iniciarà amb una breu introducció sobre l'alfabet grec i algunes pràctiques d'escriptura a l'antiga Grècia mitjançant una mostra de diferents tipus de textos epigràfics: marques de propietat, làpides funeràries, inscripcions públiques, comercials, cartes privades, grafits, malediccions, etc... Com a activitat final, els participants hauran de decorar un plat petit de terrissa amb el seu nom en alfabet grec. (Aules 212 i 213)
  • Un dia a l'antiga Roma: Joc de rol,a càrrec dels membres de l'equip Argó. Es tracta d'un joc de simulació en temps real d'una jornada o jornades d'un grup humà a l'antiga Roma. Cada participant rep un rol concret i unes instruccions que ha de dur a terme durant el temps de joc. Hi ha representats personatges de diversos estrats socials (patricis, plebeus, esclaus) amb característiques diverses (en riquesa i influència) i ocupacions variades (mercaders, lanistes, pagesos, gladiadors ...). La finalitat del joc és que cada participant interioritzi el seu personatge i prengui les decisions que l'han de dur a acomplir la seva missió dins de les possibilitats que la seva condició social i econòmica li permet. (Aules 211 i 214)
  • Cum grano salis,a càrrec del grup Kuanum. Taller de reconstrucció històrica alimentària (menjar, comerç, cuina i medicina en el món romà).
    • Breu explicació sobre l'alimentació a Roma.
    • Reconstrucció d'un condiment que els participants es podran emportar a casa, alhora que, d'una manera lúdica, adquireixen coneixements sobre la cultura romana. 
    • Tast, brindis llatí i comiat. (Hall d'accés a l'hemeroteca)
13.00 Concurs final a contestar amb mòbil. (Aula 501)
13.30 Tancament de l'acte.

Preu inscripció per persona: 3€ 

Data: 7 de febrer de 2020
Horari: 9.30 a 14 h.
Lloc: Facultat de Filosofia i Lletres 
Places: 120


Places exhaurides

El criteri de selecció serà per ordre d'inscripció.
El primer centre d'alta complexitat que tingui places adjudicades tindrà gratuïtat.


Es faran fotos i, potser gravacions, que després es publicaran a les pàgines de la UAB.


Amb el suport del