Química

L’accident del petrolier "Prestige" a les costes de Galícia el novembre del 2003 ha evidenciat els problemes que porten les marees negres quan el mar es contamina amb petroli i el carburant arriba a la costa deixant una pel·lícula de "Chapapote" sobre les platges i les roques, que pot tardar anys en desaparèixer.
Un àmbit interessant per fer treballs de recerca pot ser l’estudi d’aquest problema, tant des de la vessant de les ciències socials (llocs on s’han produït, freqüència, legislació internacional, anàlisi de les causes i de les conseqüències, etc.) com des de la perspectiva de les ciències experimentals.
Per exemple, actualment hi ha diversos mètodes per a la neteja d’aquests restes com ara la sorra a gran velocitat i el refredament amb anhídrid carbònic. En el Departament de Química de la UAB s’ha desenvolupat una dissolució que desenganxa la pel·lícula de "Chapapote" amb força rapidesa. Els resultats preliminars en laboratori són estimulants  amb petites pedres i s’està estudiant com fer-ho per netejar grans superfícies.
Així, és possible conèixer i analitzar el procediment proposat des de la UAB, plantejar-se una anàlisi comparativa de l'impacte medi ambiental dels diferents mètodes de neteja, l’estudi d’un cas concret o de més d'un.

J. L. Bourdelande. Departament de Química de la UAB

La inscripció estarà oberta des del 20 d’octubre al 13 de desembre de 2020.

Formulari d'inscripció