Adapta't: la nostra història evolutiva llegida en el genoma

Informació del calendari i del contingut de l'activitat

 

El grau de Genètica de la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona conjuntament amb el Programa Argó de l’ICE UAB organitzen un taller adreçat a alumnat de 1r i 2n de batxillerat amb l’objectiu de conèixer la informació continguda en els nostres genomes.

 
Descripció de la proposta 

Sabies que els nostres genomes actuals conserven informació sobre la història evolutiva de la nostra espècie? Per exemple, poden revelar-nos de quina manera diferents poblacions humanes s’han adaptat a grans canvis culturals, com la transició de les poblacions caçadores-recol·lectores als assentaments agrícoles del neolític; o com s’ho fan algunes poblacions per sobreviure en ambients extrems, com els inuit a les gèlides tundres àrtiques.

Et convidem a navegar pels nostres genomes i a descobrir-ho per tu mateix, tot participant en diverses activitats interactives conduïdes per alumnat de tercer del grau de Genètica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Endinsa’t en els secrets del passat que s’amaguen en els nostres genomes!

 
Objectius
  • Conèixer els aspectes més rellevants de la composició genètica de les poblacions humanes i descobrir alguns exemples d’adaptació humana a l’entorn.
  • Conèixer algunes de les principals bases de dades d’interès per a les biociències.
  • Conèixer algunes de les principals eines bioinformàtiques d’anàlisi de seqüències d’ADN.
  • Fomentar el respecte i l’afecte per la diversitat genètica i cultural intrínseques de la nostra espècie, potenciar el creixement intercultural i avançar cap a un desenvolupament més sostenible.
  • Inspirar, atansar la recerca científica i fomentar l’interès per les biociències a la propera generació d’estudiants universitaris.
 
Programa
  • Introducció al taller.
  • Participació a una o més activitats interactives, cadascuna centrada en un gen del nostre genoma. A través d’aquestes activitats es treballaran conceptes bàsics de la genètica i de la genòmica, se cercarà informació a les principals bases de dades moleculars i s’usaran eines bioinformàtiques senzilles per esbrinar, per exemple, a quins teixits del cos s’expressa el gen, o per a detectar-ne mutacions.
  • Participació, per equips, al joc de taula Genogràfic. Sigues el primer a aconseguir construir la teva hèlix de DNA mitjançant 10 peces de bases nitrogenades!
  • Posada en comú i torn obert de paraules.

 

Preu: 3€.

El criteri d'assignació de places serà l'ordre d'inscripció.

Destinataris: grups de 1r i 2n de batxillerat amb interès per les biociències.

Data: divendres, 20 de maig de 2022.

Horari de dos torns: de 10 a 11:30h i de 12 a 13:30h. Entre 16 i 20 alumnes per torn.

Format: El taller té una durada d’una hora i mitja. El format és presencial a l’Espai Sud de la Facultat de Biociències de la UAB .

 

Més informació sobre el projecte Adapta't

 

PLACES EXHAURIDES. PODEU OMPLIR LA SOL·LICITUD PER A LA LLISTA D'ESPERA

 

Sol·licitud de places