Jornada Argó de Biociències 2019

Presentació de les línies de recerca en Biociències a la UAB

Un dels objectius del Programa Argó és el de promocionar la recerca a través del seu programa d’assessoraments als treballs de recerca i d’estades en els centres de la UAB. Enguany celebrem el seu setzè aniversari i us convidem a la Jornada d’actualització científica per presentar algunes de les línies de recerca que es duen a terme a la Universitat. El format serà de cicle de conferències participatives.

PROGRAMA

16.00 Noves estratègies per al tractament de malalties infeccioses 
a càrrec de Jordi Barbé i Susana Campoy
Es contextualitzarà la necessitat de noves teràpies per al tractament d'infeccions bacterianes. Es presentaran aproximacions com la teràpia fàgica o l'ús de sistemes de captació de ferro com una diana d’ampli espectre per al tractament i prevenció de malalties infeccioses.

17.00 Bioinformàtica: del codi genètic al laboratori per resoldre reptes de salut 
a càrrec d'Isidre Gibert i Daniel Yero
Grup de Genètica Molecular Bacteriana, Institut de Biotecnologia i de Biomedicina i Departament de Genètica i de Microbiologia. Universitat Autònoma de Barcelona.
A més dels coneguts experiments in vivo i in vitro, existeixen eines informàtiques (in silico) que podem explotar i explorar per recolzar els nostres coneixements i experiments de Biologia. La Informàtica i la Biologia es troben actualment juntes en una disciplina emergent que es coneix com a Bioinformàtica, un dels camps de la ciència més dinàmics i amb més projecció. Les anàlisis bioinformàtiques, entre altres, permeten endinsar-se en les lògiques de funcionament dels sistemes biològics, aprofundir en el coneixement de les bases moleculars-genètiques de malalties, i, en definitiva, obrir noves vies per a resoldre problemes de salut. En l'àmbit de la microbiologia, la bioinformàtica ens ajuda en la cerca de nous fàrmacs, vacunes i d'estratègies per combatre microorganismes patògens. Molt especialment, l'anàlisi bioinformàtic de gens, de genomes, de proteïnes, permet afrontar la creixent aparició de bacteris resistents als antibiòtics. Les resistències són un problema d'abast mundial que té a veure amb l'ús i abús dels antibiòtics. Per entendre com es generen, com funcionen aquestes resistències i com prevenir-les, la bioinformàtica és un aliat indispensable.

18.00 La biologia marina, la seva conservació, i les aplicacions com a gestió de recursos 
a càrrec d'Anna Soler
Es tractaran els temes i projectes més recents de recerca i conservació en l'àmbit marí. S'englobarà com les diferents amenaces poden afectar els ecosistemes marins, i quines estratègies tenim per conservar-los. Així mateix es farà incís en com els recursos marins poden ser explotats sosteniblement, i en com transformar les explotacions actuals en una pesca i aqüicultura sostenibles.

19.00 Descans

19.30 Nanotecnologia, una ciència invisible però increïblement poderosa 
a càrrec de Julia Lorenzo
Durant aquesta sessió s'explicarà en què consisteixen la Nanociència i la Nanotecnologia, i com l'escala nanomètrica afegeix tot un seguit de noves propietats a la matèria. Veurem com algunes d'aquestes propietats ja les estem utilitzant en la nostra vida quotidiana, i com d'altres ens prometen un futur innovador amb nous materials que s'aplicaran a diferents disciplines. Des de la Medicina, per a la fabricació de teixits artificials o nanofàrmacs capaços d'unir-se únicament a les cèl·lules malaltes, fins a l’Electrònica, amb la generació de dispositius superpotents, diminuts i amb pantalles finíssimes i flexibles.


Data: 27 de maig de 2019
Lloc de realització: Sala d'Actes de la Facultat de Biociències de la UAB
Activitat gratuïta
Codi d'activitat per a la inscripció:
4080

Si teniu cap problema en el procés de matrícula contacteu amb nosaltres ga.ice@uab.cat

Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Per obtenir la certificació haureu de signar als fulls corresponents, que trobareu a la secretaria de la Trobada fins a les 5 de la tarda.

No es farà certificat a cap persona que no hagi justificat l'assistència mitjançant aquesta firma.