Olimpíada Jove 2021

Informació del calendari i del contingut de l'activitat

L’Olimpíada Jove s’inscriu en el Programa Argó de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UAB amb l’objectiu de donar suport a la transició entre la secundària i la universitat, vinculant les optatives de Llatí i Cultura Clàssica de l’ESO amb el Grau de Ciències de l’Antiguitat de la UAB. El deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, el Departament de Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya donen suport a aquesta iniciativa.

L'activitat, adreçada a estudiants de 3r i 4t d’ESO, consta de dues parts: una sessió telemàtica amb tots els centres inscrits i un concurs de fotografia lligat a dos tallers que els centres podran fer directament amb el seu alumnat. Tant els tallers com el concurs són absolutament voluntaris i no condicionen l'assignació de places a la sessió telemàtica.

Sessió sincrònica 

Data: 29 d'abril de 2021
Horari: 12 a 13:30 h.
La sessió es farà amb l'aplicació Teams

12:00 Benvinguda a càrrec de Joan Carbonell, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres.
12:05 La vida quotidiana dels déus grecs, a càrrec de Jordi Pàmias, professor del Departament de Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana de la UAB.

Què fa un déu de bon matí quan es desperta “un dia de cada dia”? Existeix la vida quotidiana per als Olímpics? Els antics podien identificar fàcilment cada un dels déus i dels herois en unes imatges que apareixien pertot —en relleus, ceràmiques, escultures...— Per això són més aviat escasses les etiquetes identificatives que, de vegades, apareixen escrites al costat de les figures: de fet, només calien de debò quan costava de distingir algunes figures molt semblants (o quasi equivalents), com ara el Son i la Mort... Amb aquesta xerrada espiarem alguna deessa darrere el tocador; observarem com treballa un déu al taller; compartirem una copa amb altre; correrem amb una deessa a través dels boscos...

12:30 Sang sobre l'arena. Els espectacles de l'amfiteatre romà, a càrrec de Sebastià Giralt, professor del Departament de Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana de la UAB.

Les lluites de gladiadors i els altres espectacles violents que s'oferien a l'amfiteatre són actualment una de les imatges més esteses que identifiquen la civilització romana, una imatge que tant ens pot fascinar com provocar rebuig. Tenien en realitat un paper tan important en la Roma antiga com ens ho imaginem ara? Quins mites sobre aquests espectacles perviuen avui dia? Com es desenvolupaven realment? Com anaven equipats els diversos tipus de gladiadors? Aquestes són algunes de les qüestions que mirarem d'aclarir.

13:00 Kahoot o concurs virtual entre equips sobre les xerrades anteriors. Se'n faran públics els guanyadors el mateix dia. S'enviarà un premi simbòlic o reconeixement als tres primers equips. Per participar-hi caldrà preparar equips de dos o tres estudiants prèviament.


Tallers optatius

Els centres inscrits tindran accés a les instruccions pràctiques enregistrades en vídeo sobre com fer dos tallers al mateix centre:
• Taller sobre els déus: Margalida Capellà (INS Premià de Mar - UAB), Cándida Ferrrero (UAB), Laura Lucas (INS Montserrat Roig, Barcelona),
• Taller sobre gladiadors a càrrec de Marta Oller (UAB) i Gemma Puigvert (UAB).
Si es vol participar en el concurs, els tallers s'hauran de dur a terme entre el 29 d'abril i el 21 de maig, cada centre pel seu compte. Es concedirà un premi simbòlic o reconeixement per a les dues millors fotografies de panteons divins i equips de gladiadors publicades a les xarxes socials (Instagram, Twitter o Facebook) amb l'etiqueta #OlimpíadaJove2021. El termini de publicació de les fotos serà el 21 de maig. Se'n comunicarà i es publicarà la resolució el 31 de maig.
 

Places exhaurides

El criteri de selecció serà per ordre d'inscripció.
Es faran gravacions, que després es publicaran a les pàgines de la UAB.


Amb el suport del