Adapta't

La nostra història evolutiva llegida en el genoma

El grau de de Genètica de la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona conjuntament amb el Programa Argó de l’ICE UAB organitza un taller adreçat a alumnat de 1r i 2n de batxillerat per conèixer més els nostres genomes.

Descripció de la proposta 

Sabies que els nostres genomes actuals conserven informació sobre la història evolutiva de la nostra espècie? Per exemple, poden revelar-nos de quina manera diferents poblacions humanes s’han adaptat a grans canvis culturals, com la transició de les poblacions caçadores-recol·lectores als assentaments agrícoles del neolític; o com s’ho fan algunes poblacions per sobreviure en ambients extrems, com els inuit a les gèlides tundres àrtiques.
Et convidem a navegar pels nostres genomes i a descobrir-ho per tu mateix, tot participant en diverses activitats interactives conduïdes per alumnat de tercer del grau de Genètica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquest 21 de maig, Dia Mundial de la Diversitat Cultural pel Diàleg i el Desenvolupament, endinsa’t en els secrets del passat que s’amaguen en els nostres genomes!

Objectius
  • Conèixer els aspectes més rellevants de la composició genètica de les poblacions humanes i descobrir alguns exemples d’adaptació humana a l’entorn.
  • Conèixer algunes de les principals bases de dades d’interès per a les biociències.
  • Conèixer algunes de les principals eines bioinformàtiques d’anàlisi de seqüències d’ADN.
  • Fomentar el respecte i l’afecte per la diversitat genètica i cultural intrínseques de la nostra espècie, potenciar el creixement intercultural i avançar cap a un desenvolupament més sostenible.
  • Inspirar, atansar la recerca científica i fomentar l’interès per les biociències a la propera generació d’estudiants universitaris.
Programa
  • Introducció al taller per part d’estudiants de tercer del grau de Genètica de la UAB, que són els autors de les activitats que es plantejaran (15 minuts).
  • Participació a una o més activitats interactives, cadascuna centrada en un gen del nostre genoma. A través d’aquestes activitats es treballaran conceptes bàsics de la genètica i de la genòmica, es cercarà informació a les principals bases de dades moleculars i s’usaran eines bioinformàtiques senzilles per esbrinar, per exemple, a quins teixits del cos s’expressa el gen, o per a detectar-ne mutacions (veure per exemple http://adaptat.uab.cat/activitats/; 50 minuts).
  • Posada en comú i torn obert de paraules (15 minuts).

Destinataris: grups de 1r i 2n de batxillerat amb interès per les biociències.
Format: el taller és gratuït i té una durada d’una hora i mitja. El format és virtual a través de la plataforma https://gather.town/.

Informació important: el taller inclou la participació activa a una o més activitats interactives, per la qual cosa és imprescindible disposar d’un ordinador per a cada dos estudiants.
Data: divendres 21 de maig de 2021.
Horari: tres torns: de 9 a 10.20 h; de 10.30 a 11.50 h; de 12 a 13.20 h.

Més informació sobre el projecte Adapta’t: http://adaptat.uab.cat

https://www.youtube.com/watch?v=oyCHekN1FBQ

Màxim 30 alumnes per centre

Places exhaurides