• Microcredencial UAB
  • Codi de l'estudi: 5159/101
  • 101a edició
  • Modalitat: Presencial
  • Crèdits: 6 ECTS
  • Inici: 17/11/2025
  • Final: 27/02/2026
  • Places: 25
  • Orientació: Professional
  • Preu: 360 €
  • Preu especial 108 €
    Col·lectiu d'aplicació: Import amb el descompte del Fons NextGenerationUE aplicat
  • Idioma de docència: Castellà (50%), Català (50%)
  • Lloc: A determinar
Aquesta microcredencial s'adreça a persones de l'àmbit de l'educació formal, com mestres de primària o professorat d'educació secundària, a artistes i també a totes aquelles persones que en diferents moments de la vida s'interessen en la creació artística, i també en el coneixement del patrimoni artístic i cultural. Persones que vulguin acostar-se a la consciència mediambiental, i el dur una vida curosa amb la natura de la qual som part, a través de la investigació i la creació artística. Seguint a la la teòrica, docent i activista, Yayo Herrero, és una formació que pren com a eix educar per a la sostenibilitat de la vida.

Situades en un espai natural activem derives introspectives, accions de reconeixement actiu del paisatge, i ens aproparem al coneixement teòric per a finalment acostar-nos a la formalització d'un llibre d'artista.

Aquest curs en forma de microcredencial es presenta com un laboratori creatiu on la natura és el taller, utilitzant l'art com a eina per fomentar la consciència ambiental i treballar diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com ara l'educació inclusiva (ODS 4), la igualtat de gènere (ODS 5), la reducció de desigualtats (ODS 10), l'acció pel clima (ODS 13) i la protecció de la biodiversitat (ODS 15); tot reconeixent que som part integrant de la natura, i promovent metodologies actives, col·lectives i creatives que ens connectin amb el planeta i ens inspirin a generar pràctiques sostenibles des de l'educació i l'art.

La proposta s'estructura en tres eixos, que corresponen, en síntesi, al cicle d'una llavor: nodrir, germinar i disseminar.

La primera fase, anomenada nodrir, es desenvolupa a partir d'un marc d'investigació-acció. Les persones participants s'acosten des de la seva memòria sensorial, a través del seu cos, a poder sentir-pensar la natura. A través de dinàmiques introspectives, observació activa de l'entorn i lectures col·lectives. Aquest primer procés implica recol·lectar en l'entorn viscut una sèrie de mostres, i la creació d'un arxiu sensorial.

La segona fase, anomenada germinar, implica, en primer lloc, un acostament teòric a partir de lectures i visionament orientat a treballar els conceptes: habitants, hàbitat, biosfera i a pensar les relacions entre natura i cultura, essencials per al desenvolupament d'una consciència bio diversa. D'altra banda, farem una aproximació a llibre d'artista. Es tracta de, a partir d'aquest treball teòric i de recerca per part de les participants, construir o detectar micro-relats sobre aquests conceptes i concebre l'art com una eina de pensament crític en relació amb les temàtiques plantejades, i a través del coneixement situat.

La tercera fase, anomenada disseminació, parteix de l'arxiu sensorial creat en la primera fase, i, dels micro-relats o definicions conclosos a la segona fase. Es tracta d'una fase de creació, durant la qual adquirim recursos, per a projectar un pensament crític a través de l'art, per a finalment generar una pràctica centrada en la creació del llibre d'artista relacionat amb les temàtiques tractades.

La microcredencial s'emmarca en la nostra realitat a partir del fet que, com espècie, habitem el planeta Terra construint estructures de convivència centrades en l'individu, i no com a part d'un planeta on la humanitat conviu amb altres espècies animals i vegetals. Sentim-Pensem que a escala local, com global, ens enfrontem a una realitat on l'acció individual i governamental és vital. És per això, que el Laboratori, a través d'accions de recerca i de pràctiques artístiques, vol apropar a les participants a fomentar accions individuals i col·lectives a través de l'observació activa de la natura, a prendre consciència multi espècie i a la necessitat de generar contra relats que ens apropin a una consciència planetària.

Continguts

- Dinàmiques d'autoreconeixement
- Dinàmiques per a conèixer i explorar l'entorn natural.
- Educar a través de les arts: metodologies d'exploració i recerca acció-art.
- Enregistrament i documentació dels processos de recerca-acció.
- Teories del pensament humanístic o científic sobre la natura com a planter creatiu.
- Educar a través de les arts amb una perspectiva ecofeminista.
- Art i natura: referents, tècniques i pràctiques.
- El format del llibre d'artista.
- Creació d'un projecte artístic.

Sortides professionals

La microcredencial està pensada per a la formació de professionals vinculats a l'EDUCACIÓ, LA CULTURA I L'ART.
Especialització en educació artística amb un enfoc ecofeminista a escoles i institucions d'art, i en educació a través de les arts amb un enfoc pluridisciplinar; docència i educació en els vincles entre art i natura.

Beques i ajuts

Consulta tota la informació sobre possibilitats de beques i ajuts a la pàgina de beques, ajuts i convocatòries UAB.

Centres responsables

Escola de Formació Permanent

Centres col·laboradors

Departament d'Educació i de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya

Contacte

Cloe Masotta Lijtmaer

Telèfon: 935812651

Més informació