Èxit de participació en la segona edició de l'Olimpíada Jove
Olimpíada Jove 2020 celebrada 13.02.2020  -  La jornada ha comptat amb 120 estudiants de 4t d'ESO que cursen les optatives de Cultura Clàssica i Llatí.

La segona edició de l’Olimpíada Jove de la UAB s'ha celebrat el passat 7 de febrer a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. En aquesta ocasió l’Olimpíada ha acollit prop de 120 estudiants de 4t d’ESO que cursen les optatives de Llatí i Cultura Clàssica, provinents de Mataró, Olesa de Montserrat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Terrassa i Viladecavalls. Malgrat que aquest any s’ha doblat el nombre de places ofertes respecte a l’edició passada, malauradament només s’ha pogut cobrir una petita part de l’extraordinària demanda que hi ha hagut.

L’Olimpíada Jove s'ha obert amb la benvinguda d’Albert Pèlachs, vicedegà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Vicenç Llorca, Assessor Tècnic Docent del Departament d'Educació, i Gemma Puigvert, directora del Departament de Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana.

Tot seguit, Jordi Pàmias, professor de la UAB i especialista en mitografia grega, ha acostat els estudiants a "La mitologia dels déus grecs", presentant alguns aspectes fonamentals de la mitologia, com la seva transmissió fins a l’actualitat, així com la concepció de la religió dels grecs antics tan diferent de la nostra: poleista i penetrant en tota la vida de la ciutat. Pàmias ha entaulat una conversa amb el fotògraf Joan Picanyol, que exposa una col·lecció de fotografies seves inspirades en la mitologia clàssica a la mateixa Facultat de Filosofia i Lletres. Picanyol ha explicat de quina manera es va endinsar en la mitologia com a objecte de l’expressió artística i quines han estat les seves fonts d’inspiració.


Escriure, menjar i viure a l'antiga Roma
Després de la inauguració i la presentació inicial, els alumnes han passat pels tres tallers que acosten el món actual a la vida al món antic. El primer, "Escriptures antigues", ha estat a càrrec de Marta Oller, Laura Lucas i Joan Pagès, membres de l'equip Argó. Els professors els han introduït a l'alfabet grec i algunes pràctiques d'escriptura a l'antiga Grècia, i els estudiants han pogut fer inscripcions utilitzant els mitjans antics: escrivint sobre trossos de ceràmica, tauletes de cera o làmines de metall.

El segon taller està titulat "Un dia a l'antiga Roma: Joc de rol", i ha estat dut a terme per Daniel Ramon i Judit Benavides, membres de l’equip Argó. Cada estudiant s'ha posat dins la pell d’un personatge de l’antiga Roma dins d’una gamma que ha abastat les diverses classes socials (patricis, plebeus o esclaus), amb característiques diverses (en riquesa i influència) i ocupacions variades (mercaders, lanistes, pagesos, gladiadors, etc).

El tercer taller ha estat a càrrec del reconegut grup de reconstrucció històrica Kuanum, s'ha titulat "Cum grano salis", i s'ha especialitzat en la història de l’alimentació. Després d’una breu explicació sobre l'alimentació a Roma i la seva relació amb la medicina i el comerç, els alumnes han preparat un condiment amb diversos ingredients i fins i tot han acabat amb un tast, un brindis i un comiat en llatí.

Llorer pels guanyadors del concurs
Després dels tallers els alumnes han posat a prova el que havien après en la jornada competint en equips de tres o quatre en un concurs de Kahoot. Els tres equips guanyadors han estat premiats amb corones de llorer. L’acte s'ha clos amb un breu comiat en llatí pronunciat per Daniel Ramon.


Olimpíada Jove 2020
 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
Edifici B Facultat de Filosofia i Lletres 08193 Bellaterra (Barcelona)
+34 93.581.23.84
d.c.antiguitat@uab.cat
 

 

 

2022 Universitat Autònoma de Barcelona