Segon Advanced Grant per a l’investigador del Departament de Matemàtiques Xavier Tolsa
Xavier Tolsa 26.04.2021 La recerca  - 

L’European Research Council ha concedit Xavier Tolsa, investigador ICREA al Departament de Matemàtiques, un ajut Advanced Grant per desenvolupar el projecte “Geometric Analysis and Potential Theory".


L'ERC ha donat a conèixer els destinataris de la seva darrera convocatòria dels ajuts Advanced Grant. 209 científics d'alt nivell de tot Europa utilitzaran aquestes subvencions finançades per la Unió Europea, per un valor de 507 milions d'euros, per explorar les seves idees de recerca més innovadores. La demanda de subvencions és molt elevada: s’han presentat 2678 propostes de recerca, de les quals un 8% han estat seleccionades per al seu finançament. Els projectes Advanced Grant estan destinats a científics d'alt nivell ben establerts en les seves carreres i líders en els seus camps d’investigació.

L'investigador ICREA al Departament de Matemàtiques de la UAB Xavier Tolsa ha estat guardonat amb un dels ajuts Advanced Grant per desenvolupar el projecte científic Geometric Analysis and Potential Theory (GAPT), l'objectiu del qual és l'estudi de diferents qüestions d'anàlisi matemàtica que combinen tècniques d'anàlisi harmònica, teoria geomètrica de la mesura, i teoria del potencial. Algunes d'aquestes qüestions tracten sobre la mesura harmònica, la mesura calòrica, la rectificabilitat, i certs problemes de frontera lliure relacionats. Tot i que en els darrers anys hi ha hagut nombrosos avenços en aquests camps, encara hi ha diversos problemes oberts que aquest projecte preveu estudiar.

Xavier Tolsa es va doctorar en matemàtiques per la UAB el 1998. Després de passar un any a la University of Göteborg i un altre any a la Université de Paris-Sud, el 2001 va començar a treballar al Departament de Matemàtiques de la UAB amb una beca Ramon y Cajal, i el 2003 va aconseguir una plaça ICREA amb la qual segueix a la UAB. La seva recerca ha tingut lloc en l'àrea d'anàlisi matemàtica, i més concretament en anàlisi harmònica, teoria geomètrica de la mesura, teoria del potencial, i altres àrees properes. Els seus resultats inclouen la resolució de nombrosos problemes oberts, tals com el problema de Painlevé per a les funcions analítiques acotades (plantejat a prinicpis del segle XX) o la demostració la semiadditivitat de la capacitat analítica, conjecturada als 1960's. En altres treballs recents en col·laboració, ha resolt el problema de David i Semmes, el problema de dues fases per la mesura harmònica, i la conjectura epsilon^2 de Carleson. Pels seus resultats ha obtingut diversos premis, com el Premi Salem 2002, el Premi de la Societat Matemàtica Europea 2004, i el Premi Rei Jaume I d'investigació bàsica 2019. A més, l'any 2012 ja va obtenir un altre ajut Advanced Grant de l’ERC.

Correu electrònic  Departament de Matemàtiques
 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Matemàtiques
Edifici C Facultat de Ciències
08193 Bellaterra (Barcelona)
TEL +34 93 581 13 04
FAX +34 93 581 27 90

d.matematiques@uab.cat
 

 

 

2021 Universitat Autònoma de Barcelona