Matemàtiques i Covid-19
Dia internacional de les matemàtiques 13.03.2021  - 

 

 

 

 


L'exposició es fa a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia per celebrar el Dia Internacional de les Matemàtiques 2021, que aquest any té el lema "Matemàtiques per a un món millor". 


"As a matter of fact all epidemiology, concerned as it is with the variation of disease from time to time or from place to place, must be considered mathematically, however many variables are implicated, if it is to be considered scientifically at all. To say that a disease depends upon certain factors is not to say much, until we can also form an estimate as to how largely each factor influences the whole result. And the mathematical method of treatment is really nothing but the application of careful reasoning to the problems at issue." (Sir Ronald Ross, 1857–1932, premi Nobel 1902).

Cent anys més tard, aquestes paraules es veuen plenament confirmades en el paper que estan tenint les matemàtiques en la lluita contra el Covid-19: Les dades diàries sobre l'evolució de l'epidèmia són analitzades en detall per tal de poder valorar la gravetat de la situació i fer previsions, si més no a curt termini. L'existència d'individus asimptomàtics amb capacitat de transmissió porta a considerar models més complexos de la propagació de l'epidèmia. Les eines de la teoria de probabilitats permeten analitzar variables aleatòries com el període d'incubació o el temps que mèdia entre dues generacions consecutives. Les mateixes eines permeten fer proves massives de manera més eficient. D'altra banda, els algorismes bioinformàtics són essencials per a examinar l'arbre filogenètic del virus que cause la malaltia i dels seus parents més propers. Les matemàtiques també juguen un paper no gens trivial en les tècniques de tomografia mitjançant les quals s'han obtingut imatges 3D del virus. 

Podeu veure fotografies de l'exposició aquí.

 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Matemàtiques
Edifici C Facultat de Ciències
08193 Bellaterra (Barcelona)
TEL +34 93 581 13 04
FAX +34 93 581 27 90

d.matematiques@uab.cat
 

 

 

2021 Universitat Autònoma de Barcelona