Primer premi Mathematics of Planet Earth de la UNESCO
05.03.2013 Divulgació  -  Daniel Ramos, professor del Departament de Matemàtiques i membre del MMACA, ha estat guardonat amb el primer premi del concurs internacional per al disseny de mòduls virtuals o físics del Mathematics of  Planet Earth 2013, pel projecte "Sphere of the Earth", que explica les matemàtiques de la cartografia.

En la cerimònia inaugural de l'any "Mathematics of Planet Earth 2013" a la seu de l'UNESCO a Paris, celebrada el passat dia 5 de març, es van lliurar els premis i Daniel Ramos va presentar el mòdul guanyador.

Per al museu de les matemàtiques de Catalunya, MMACA,  el premi representa un reconeixement internacional a l'excel·lent feina feta fins ara.

"Mathematics of Planet Earth 2013" està organitzat per la UNESCO, conjuntament amb altres organismes internacionals (ICSU, IMU, ICIAM), i consisteix en un conjunt d'actes i activitats per mostrar les matemàtiques en les ciències de la Terra i conscienciar del paper central que han de jugar les matemàtiques en la comprensió i abordament interdisciplinar dels reptes que enfronta el nostre planeta.

http://mpe2013.org

L'exposició Mathematics of Planet Earth comença amb la presentació en la seu de la UNESCO de París dels mòduls guanyadors del concurs oficial. Encara hi ha però una convocatòria oberta per a la presentació de nous mòduls i idees per incloure a l'exposició:

http://imaginary.org/content/new-mpe-exhibits

El mòdul "Sphere of the Earth" explora la ciència de la cartografia i la geometria de l'esfera. Les propietats geomètriques de l'esfera i el plà són essencialment diferents, i no hi ha cap mapa que pugui representar de manera fidel la Terra sense distorsió. Aquest mòdul explora aquestses propietats, comparant les diferents projeccions i intentant captar el significat de la "distorsió" i el perquè de la impossibilitat de fer un "mapa perfecte".

"Sphere of the Earth", del MMACA, està a disposició dels museus, exposicions i particulars que vulguin reproduir-lo. Els següents museus Mathematikum (Giessen), MiMa Museum for Minerals and Mathematics (Oberwolfach), Deutsches Technikmuseum (Berlin), The National Museum of Natural History and Science from the University of Lisbon (Portugal) i Science Museum of Coimbra (Portugal) han mostrat el seu interès en exposar els guanyadors d'aquesta competició.
 
Més informació sobre "Sphere of the Earth":

http://imaginary.org/program/the-sphere-of-the-earth


 
Anar a Notícies

Arxiu de notícies

Des de
Fins a
Paraula clau

Departament de Matemàtiques
Edifici C Facultat de Ciències
08193 Bellaterra (Barcelona)
TEL +34 93 581 13 04
FAX +34 93 581 27 90

d.matematiques@uab.cat
 

 

 

2024 Universitat Autònoma de Barcelona