Institut Interuniversitari d'Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA)


L'Institut Interuniversitari d'Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA) va ser creat l'any 1988 per un grup d'orientalistes, egiptòlegs i indoeuropeistes de diverses universitats catalanes i espanyoles, a partir d'una iniciativa del Dr. Gregorio del Olmo Lete, catedràtic de Filologia Semítica de la Universitat de Barcelona. Actualment, l'Institut compta amb quatre seus, respectivament, a la Universitat de Barcelona, a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universidad de Murcia i a la Universidad de Salamanca.

L'objectiu fonamental de l'Institut és la recerca i la docència de Tercer Cicle en les tres gran àrees dels estudis orientals antics: l'Egiptologia, l'Assiriologia i la Indoeuropeística oriental. Els membres de les diferents seus de l'IEPOA treballen en diversos projectes de recerca, individuals i col.lectius, la majoria amb finançament públic, d'altres amb patrocini privat; condueixen excavacions arqueològiques a Egipte, Síria i Sudan; han organitzat congressos d'Indoiranística (Syntaxe des langues indo-iraniennes anciennes, maig de 1993, UB); d'Assiriologia (Archaeology of the Upper Syrian Euphrates, gener de 1998, UB); i d'Egiptologia (II Congrés Ibèric d'Egiptologia, març de 2001, UAB); i han posat en marxa diferents revistes i sèries de publicacions especialitzades o de traducció de textos al castellà i al català (Aula Orientalis, Aula Orientalis-Supplementa, Aula Ægyptiaca-Studia, Pliegos de Oriente, Clàssics Orientals).

A més, des de la seva creació, l'Institut ha impartit diversos programes docents de Màster i de Doctorat en les tres especialitats objecte de la seva atenció, i ha impulsat el retorn a Catalunya de prestigiosos especialistes d'origen català o espanyol que treballaven a l'estranger, com ara el sumeriòleg Miquel Civil, l'egiptòleg Jesús López o el semitista Javier Teixidor. Aquests programes docents constitueixen una iniciativa única en el panorama universitari català i espanyol.

  WEB DE L'IEPOA

Tesis en Xarxa Les tesis doctorals de les universitats catalanes

 

UAB Divulga Revista de divulgació científica de l'Autònoma

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana
Edifici B Facultat de Filosofia i Lletres 08193 Bellaterra (Barcelona)
+34 93.581.23.84

d.c.antiguitatarrobauab.cat

 

 

 

 

2022 Universitat Autònoma de Barcelona