Bones pràctiques en gestió de dades de recerca

El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) ha elaborat una sèrie de guies de bones pràctiques en la gestió de dades de recerca.
Podem considerar que les dades són obertes quan hi podem accedir lliurement i gratuïtament i a més a més, les podem reutilitzar per a altres investigacions.
Dades en Accés Obert al Programa H2020
El programa europeu de finançament de la recerca Horitzó 2020 estableix que a partir de l’1 de gener de 2017, tots els grups i centres de recerca que gaudeixin d’un ajut concedit en el marc del programa H2020 hauran d’elaborar un Pla de Gestió de Dades que garanteixi el compliment dels principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) pel que fa a les dades. Qui gaudeixi d’un ajut d’H2020 haurà de publicar les dades de la seva recerca en obert per defecte.
Pla de gestió de dades
El pla de gestió de dades o DMP en les seves sigles en anglès (Data Management Plan) és un document formal que descriu les dades que es generen o es recol·lecten al llarg de la vida d’un projecte i resumeix les estratègies per gestionar-les durant la seva execució i també després que aquest hagi finalitzat.
El Programa H2020 demana als responsables dels projectes que elaborin un Pla de Gestió de Dades, la primera versió del qual s’ha de lliurar durant els 6 primers mesos.
El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) ha desenvolupat l'eina: Pla de Gestió de Dades de Recerca per elaborar-lo. Pots accedir a l'eina, a la infografia
i a un videotutorial d'ajuda. Una vegada finalitzat podeu publicar-lo al DDD
El grup de treball de suport a la recerca del CSUC ha creat una "Guia per elaborar un pla de gestió de dades per a doctorands"
El DDD: repositori per a dades de recerca en obert
La Política institucional d'accés obert per a les dades de recerca de la UAB (acord del Consell de Govern de l'11 de març de 2020) i la Publicació en obert de les dades de recerca dels projectes d'investigació de la UAB (elaborat pel Servei de Biblioteques, Servei d'Informàtica i Àrea de Gestió de la Recerca. Maig 2020) preveuen que les dades finals dels projectes finançats amb fons públics siguin dipositades al Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD). La comunitat UAB amb ORCID hi pot dipositar gratuïtament conjunts de dades de recerca que no excedeixin 25GB en qualsevol format i amb llicència CC0, preferentment. Consulteu-ne totes les condicions a la taula comparativa de repositoris multidisciplinars per a dades en obert. Per a casos especials podeu posar-vos en contacte amb: ddd.bib@uab.cat
Addicionalment podeu consultar el registre de repositoris de dades de recerca re3data.org, si voleu veure una relació exhaustiva dels repositoris existents a dia d’avui a nivell mundial, i les Recomanacions per seleccionar un repositori per al dipòsit de dades de recerca del CSUC.
Més informació
- Preguntes Més Freqüents sobre Dades del Blog Propietat Intel·lectual i Accés Obert
- Infografies de REBIUN: Dades de recerca i accés obert
- Recomanacions per a la gestió de dades de recerca dirigides a investigadors de Maredata
El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) ha elaborat una sèrie de guies de bones pràctiques en la gestió de dades de recerca.
10% de descompte en els costos de publicació a les revistes de l'editorial Multidisciplinary Digital Institute (MDPI). Més informació
El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) ha desenvolupat l'eina: Pla de Gestió de Dades de Recerca per elaborar-lo. Pots accedir a l’eina i a la infografia i a un videotutorial d’ajuda.
L’Oficina de Projectes Internacionals de la UAB ha elaborat una infografia sobre la Ciència Oberta dins del programa Horizon Europe.
Repositoris multidisciplinars per a dades en Accés Obert: taula comparativa
L'Accés Obert explicat en poques paraules:
ddd.uab.cat/record/141309
Descarrega't el fullet sobre els beneficis de dipositar la producció científica en el repositori institucional (DDD).
ORE és la nova plataforma de publicació en accés obert dels resultats de la recerca dels programes Horizon 2020 i Horizon Europe. Consulteu la pàgina web ORE i la infografia per a més informació.