Bones pràctiques en gestió de dades de recerca

El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) ha elaborat una sèrie de guies de bones pràctiques en la gestió de dades de recerca.
Podem considerar que les dades són obertes quan hi podem accedir lliurement i gratuïtament i a més a més, les podem reutilitzar per a altres investigacions.
Dades en Accés Obert al Programa Horizon Europe
Els beneficiaris d’un ajut d’Horizon Europe hauran de:
Dades en Accés Obert al Programa H2020
El programa europeu de finançament de la recerca Horizon 2020 estableix que a partir de l’1 de gener de 2017, tots els grups i centres de recerca que gaudeixin d’un ajut concedit en el marc del programa H2020 hauran d’elaborar un Pla de Gestió de Dades que garanteixi el compliment dels principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) pel que fa a les dades. Qui gaudeixi d’un ajut d’H2020 haurà de publicar les dades de la seva recerca en obert per defecte.
Pla de gestió de dades
El pla de gestió de dades o DMP en les seves sigles en anglès (Data Management Plan) és un document formal que descriu les dades que es generen o es recol·lecten al llarg de la vida d’un projecte i resumeix les estratègies per gestionar-les durant la seva execució i també després que aquest hagi finalitzat.
Els principals organismes de finançament de la recerca demanen als responsables dels projectes que elaborin un Pla de Gestió de Dades. El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) ha desenvolupat l'eiNa DMP: Pla de Gestió de Dades de Recerca per elaborar-lo. Podeu accedir a l'eina, a la infografia
i a un videotutorial d'ajuda. Una vegada finalitzat podeu dipositar al DDD la seva versió final.
El grup de treball de suport a la recerca del CSUC ha creat una "Guia per elaborar un pla de gestió de dades per a doctorands"
Per a més informació contacteu amb la vostra biblioteca de referència.
El DDD: repositori per a dades de recerca en obert
El DDD, Dipòsit Digital de Documents de la UAB, és l’eina a partir de la qual es recopila, gestiona, difon i preserva la producció científica, docent i institucional de la universitat alhora que recull documents digitals que formen part de les col·leccions de les biblioteques de la UAB o que les completen. Mostra una col·lecció organitzada, d’accés obert i interoperable.
La Política institucional d'accés obert per a les dades de recerca de la UAB (acord del Consell de Govern de l'11 de març de 2020) i la Publicació en obert de les dades de recerca dels projectes d'investigació de la UAB (elaborat pel Servei de Biblioteques, Servei d'Informàtica i Àrea de Gestió de la Recerca. Maig 2020) preveuen que les dades finals dels projectes finançats amb fons públics siguin dipositades al Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD). La comunitat UAB amb ORCID hi pot dipositar gratuïtament conjunts de dades de recerca que no excedeixin 25GB en qualsevol format i amb llicència CC0, preferentment. Consulteu-ne totes les condicions a la taula comparativa de repositoris multidisciplinars per a dades en obert.
La web del Servei de Biblioteques inclou informació sobre els objectius, les característiques i els serveis i compromisos del DDD per als projectes de recerca
Per a qualsevol consulta posa't en contacte amb la teva biblioteca de referència
CORA. Repositori de Dades de Recerca
El CORA. Repositori de Dades de Recerca (RDR) és un repositori de dades federat i multidisciplinar que permet a les universitats catalanes, centres de recerca CERCA i altres entitats que fan recerca la publicació de conjunts de dades de recerca en mode FAIR i seguint les directrius de l’EOSC (European Open Science Cloud).
A la web trobaràs descrits els seus objectius i beneficis. També pots consultar les pàgines informatives sobre la publicació de dades i les bones pràctiques a tenir en compte.
Per publicar dades de recerca en aquest repositori posa’t en contacte amb la teva biblioteca de referència.
Més informació
El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) ha elaborat una sèrie de guies de bones pràctiques en la gestió de dades de recerca.
Els investigadors de la UAB disposen de diversos incentius econòmics per publicar en revistes d’accés obert accés obert. Més informació
El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) ha desenvolupat l'eina: Pla de Gestió de Dades de Recerca per elaborar-lo. Pots accedir a l’eina i a la infografia i a un videotutorial d’ajuda.
L’Oficina de Projectes Internacionals de la UAB ha elaborat una infografia sobre la Ciència Oberta dins del programa Horizon Europe.
Repositoris multidisciplinars per a dades en Accés Obert: taula comparativa
L'Accés Obert explicat en poques paraules:
ddd.uab.cat/record/141309
Descarrega't el fullet sobre els beneficis de dipositar la producció científica en el repositori institucional (DDD).
ORE és la nova plataforma de publicació en accés obert dels resultats de la recerca dels programes Horizon 2020 i Horizon Europe. Consulteu la pàgina web ORE i la infografia per a més informació.