Comunicació

Bases de dades de comunicació

Communication and Mass Media Complete. Articles i referències de revistes especialitzades i algunes monografies. Abast geogràfic internacional amb especial incidència al món anglosaxó. Registrar-se com a usuari permet guardar registres, estratègies de cerca i crear alertes.


Altres recursos d'interès

 • Communication and Mass Media Complete. Articles i referències de revistes especialitzades i algunes monografies. Abast geogràfic internacional amb especial incidència al món anglosaxó. Registrar-se com a usuari permet guardar registres, estratègies de cerca i crear alertes.
 • Guiademediosdigital.com. Directori de mitjans de comunicació espanyols que conté informació sobre grups, mitjans i professionals. Ofereix dades de contacte, condicions de contractació, continguts, índex d’audiència i control OJD.
 • OJD: Boletín de la Oficina de Justificación de la Difusión. Base de dades amb informació sobre difusió de diaris i revistes espanyoles. 

Altres recursos d'interès

 • Audiència. Pàgina amb recursos i mitjans per accedir a dades d'audiència de diferents mitjans, entre ells la distribució de diaris i revistes.
 • Diccionaris de comunicació i ciències relacionades. Recull diccionaris, glossaris i enciclopèdies.
 • Pew Research Center- New habits & Media. Publicacions diverses que analitzen l'estat actual dels mitjans de comunicació de massa. Permet cercar per paraula clau i navegar per temes
 • European Journalism Center. Beques, conferències i recursos de formació per a periodistes. Tenen la pàgina Media Landscapes que fa un anàlisi dels mitjans de comunicació als diferents països de Europa. 
 • Reuters Institute. Publiquen informes i documents de recerca sobre les tendències en el periodisme i els mitjans de comunicació. 
 • Reveal. Web del Center for Investigative Reporting. Podeu trobar gran nombre de reportatges d'investigació així com vídeos i els podcasts del programa de radio Reveal. 
 • International Federation of Journalists. Organització internacional integrada per periodistes i federacions de més de 100 països. Defensa la llibertat de premsa i l’organització dels periodistes i edita diferents publicacions sobre temes com drets d’autor, concentració de mitjans, periodisme i drets humans, sindicalisme, etc.
 • Reporteros sin fronteras. Associació internacional que treballa per la llibertat de premsa. Defensa els periodistes perseguits, treballa per la seva seguretat i denuncia la censura. Publica un informe anual sobre l’estat de la llibertat de premsa als diferents països.

 

Serveis de buidat de premsa

 • My news. Permet accedir al text complet de la versió impresa i digital de diferents diaris, majoritàriament d'àmbit nacional, a partir de 1996. Permet cercar per paraula clau i restringir per data, secció, mitjà, etc.  
 • PressReader.  Proporciona accés a la versió del dia, en format original, de milers de diaris i revistes de més de 100 països i a l´arxiu, com a màxim, dels últims 3 mesos. Mitjans buidats
 • ProQuest Noticias y periódicos. Ofereix accés al text complet de més de 3.000 diaris, llocs web de notícies i blogs de les principals cases editorials a tot el món. Inclou diaris com The New York Times, The Times, Financial Times, the GuardianThe Washington Post, Los Angeles Times, The Wall Street Journal, etc.  Permet la cerca per paraula clau, geogràfica i per títol.
 • Factiva. Base de dades d'actualitat i informació empresarial. Conté un servei de buidat de premsa nacional i internacional molt exhaustiu.
 • Westlaw International for Academics. Base de dades de dret i legislació dels EUA subscrita per les biblioteques de la UAB. A l'apartat "News" podeu trobar un exhaustiu buidat de premsa.
 • Kiosko y más.  Plataforma que ofereix accés a El País, ABC i Cinco días. No es poden descarregar els arxius.

Difusió

Directoris 

 • Guiademediosdigital.com. Directori de mitjans de comunicació espanyols que conté informació sobre grups, mitjans i professionals. Ofereix dades de contacte, condicions de contractació, continguts, índex d’audiència i control OJD.
 • El Quiosc.  Recull de diaris i revistes que proporciona accés a les bases de dades de premsa subscrites per la UAB; en aquesta mateixa pàgina també podeu cercar per data. Dóna accés a altres bases de dades de premsa de lliure accés,  moltes de les quals inclouen premsa antiga digitalitzada. Si cerqueu per publicació veureu a quines bases de dades de premsa subscrites per la UAB la podeu trobar i el fons disponible; també dóna accés a la versió digital de la publicació i al Cercador.

Altres recursos d'interès 

 • Premsa. Secció de la Guia temàtica de comunicació. Us proporciona un llistat dels diaris que es reben en paper i us resol altres dubtes: on cercar el diari d'avui, com cercar per data, com cercar notícies sobre un tema, etc. 

 

 • Communication and Mass Media Complete. Articles i referències de revistes especialitzades i algunes monografies. Abast geogràfic internacional amb especial incidència al món anglosaxó. Registrar-se com a usuari permet guardar registres, estratègies de cerca i crear alertes.
 • Guiademediosdigital.com. Directori de mitjans de comunicació espanyols que conté informació sobre grups, mitjans i professionals. Ofereix: dades de contacte, condicions de contractació, continguts, índex d’audiència i control OJD.
 • Academic Video Online. Plataforma de vídeos educatius en streaming amb casi 90.000 títols. Inclou apartats com  Media studies  i canals de proveïdors interessants: British Film Institute, Filmakers Library, BBC, CBS, PBS, CNN,  60 minutes.
 • Yearbook.  Anuari publicat per l'European Audiovisual Observatory en paper o CD-ROM amb estadístiques de cinema, televisió, audiovisuals, vídeo i nous mitjans.
 • Anuario de audiencias de televisión. Font primària per a dades de televisió que ofereix dades sobre els GRP's.
 • Extreme Music. Base de dades que permet escoltar música de tots els gèneres. La música es pot descarregar per incorporar-la en diferents produccions educatives dels estudis de la UAB.
 • Fonoteca de la Universitat Jaume I. Formada per més de 76. 000 discos digitalitzats (LP, singles, CD) de tot tipus d'estils, provinents de la Cadena Ser de Castelló. La música no es pot descarregar.

Altres recursos d'interès

 • Extreme Music. Base de dades que permet escoltar música de tots els gèneres. La música es pot descarregar per incorporar-la en diferents produccions educatives dels estudis de la UAB.

Altres recursos d'interès

Altres recursos d'interès

Generals

Àmbit català 

 • Consell de l'Audiovisual de Catalunya. Autoritat de regulació de la comunicació audiovisual de Catalunya. S’encarrega de vetllar pels continguts dels mitjans audiovisuals, tan públics com privats. Edita informes anuals sobre el sector audiovisual a Catalunya, així com altres publicacions i estudis de recerca. La seva web inclou un mapa de ràdios i televisions
 • Catalan Films & TV. Inclou bases de dades produccions, coproduccions, professionals, empreses audiovisuals i festivals. Permet fer cerques.
 • Observatori de la Ràdio a Catalunya. L’OBS s forma part del Grup de Recerca en Imatge So i Síntesi (GRISS) de la UAB i rep el suport de totes les emissores catalanes. A la seva web podeu trobar estudis i informes, com l’informe anual de la ràdio i diferents investigacions i publicacions.

Àmbit espanyol

 • Cine. Portal del Ministeri de Cultura. Inclou una base de dades de pel·lícules (llargmetratges i curtmetratges espanyols i estrangers) amb dades d’audiència (nombre d'espectadors i recaptació). També inclou estadístiques, festivals, ajuts, Filmoteca Española, etc.
 • Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. La CNMC regula el mercat espanyol de les comunicacions electròniques i de comunicació audiovisual, així com d'altres sectors.  Actua amb autonomia orgànica i funcional i amb plena independència de les administracions i dels agents del mercat. Farà públiques totes les disposicions, resolucions, acords i informes que es dictin. Inclou bases de dades d'acords i informes on es pot cercar per paraula clau i limitar per sector.

Àmbit europeu

 • Media Landscapes. Portal de l'European Journalism Centre amb informació sobre la industria dels mitjans als diferents països d’ Europa. Inclou premsa, mitjans audiovisuals (ràdio, televisió i cinema) i Internet. Ofereix també informació sobre organitzacions, regulació, centres d’estudi, fonts d’informació, etc. Molt exhaustiu.
 • European Audiovisual Observatory. Organisme públic amb la missió de recollir i difondre informació sobre la indústria de l'audiovisual a Europa. Publica informes, estadístiques, dades sobre distribució i exhibició. Conté la base de dades Iris Merlin (articles sobre informació legal), Lumiere (recaptació de pel·lícules), MAVISE (canals de televisió i corporacions) i AVMS (sobre l'adaptació de la  Directiva de Serveis de Comunicació Audiovisual del Parlament Europeu als estat membres)
 • Creative Europe MEDIA strand.  Pàgina de la Unió Europea de suport a la industria audiovisual. Es poden trobar ajuts a la distribució, producció, etc.

Àmbit internacional

 • Kemps Film and TV Production Services Directory.  Directori internacional de serveis de producció audiovisual. Permet la cerca per país, producte o companyia. De cada companyia dóna dades de contacte, staff, presentació i en alguns casos galeria de treballs. Exhaustiu, encara que centrat al món anglosaxó.
 • Federal Communications Commission. Òrgan regulador de les comunicacions als Estats Units d'Amèrica. Atorga llicències de ràdio i televisió i freqüències de ràdio i vela pel compliment de la normativa. La pàgina web recull gran quantitat d’eines, documentació i bases de dades

 • Communication and Mass Media Complete. Articles i referències de revistes especialitzades i algunes monografies. Abast geogràfic internacional amb especial incidència al món anglosaxó. Registrar-se com a usuari permet guardar registres, estratègies de cerca i crear alertes.
 • Yearbook. Anuari publicat per l'European Audiovisual Observatory en paper o CD-ROM amb estadístiques de cinema, televisió, audiovisuals, vídeo i nous mitjans.
 • Extreme Music. Base de dades que permet escoltar música de tots els gèneres. La música es pot descarregar per incorporar-la a diferents produccions educatives dels estudis de la UAB.

Altres recursos d'interès

 • Audiovisuals. Web de la guia de comunicació. Inclou apartats dedicats a com trobar documentals i pel·lícules
 • Catalan Films & TV. Inclou bases de dades produccions, coproduccions, professionals, empreses audiovisuals i festivals. Permet fer cerques.
 • Cine. Portal del Ministeri de Cultura. Inclou una base de dades de pel·lícules (llargmetratges i curtmetratges espanyols i estrangers) amb dades d’audiència (nombre d'espectadors i recaptació). També inclou estadístiques, festivals, ajuts, Filmoteca Española, etc.
 • Internet Movie Database. IMDb és la base de dades internacional més completa sobre cinema. Cataloga minuciosament tot tipus d'informació sobre pel·lícules, sèries de televisió i documentals: actors, director, llocs de filmació, títol en altres llengües, etc. Ofereix moltes possibilitats de cerca (títol, títol de l’episodi, noms, companyies, personatges, etc.)
 • Filmaffinity. Base de dades internacional de pel·lícules. Es pot cercar per títol (original o en castellà) directors i actors. Els resultats inclouen paràgrafs de ressenyes d'algunes publicacions i valoracions dels usuaris. Menys exhaustiva que IMDb i All movie Guide, disposa d’una versió en castellà i altra en anglès.
 • Diccionaris de comunicació i ciències relacionades. Recull diccionaris, glossaris i enciclopèdies.
 • Movie Review Query Engine. Potent base de dades de ressenyes cinematogràfiques. Centrada al cinema en anglès, inclou també algunes pel·lícules en altres llengües . Les ressenyes són de mitjans americans (i en segon terme del Regne Unit) i inclouen premsa general, revistes especialitzades, etc.
 • Kemps Film and TV Production Services Directory. Directori internacional de serveis de producció audiovisual. Permet la cerca per país, producte o companyia. De cada companyia dóna dades de contacte, staff, presentació i en alguns casos galeria de treballs. Exhaustiu, encara que centrat al món anglosaxó. 

Altres recursos d'interès

 • Adforum. 200.000 anuncis  en tot tipus de mitjans (però sobretot televisió) de més de 110 països des de l'any 2000. Amplies opcions de cerca (geogràfic, data, agència, marca, etc.). Inclou també una base de dades de premis i directoris d'agències, productores, serveis de màrqueting, etc.
 • Lürzer’s Archive. Anuncis internacionals de premsa i televisió des de l'any 1984. Es poden descarregar. Amplies opcions de cerca.
 • London International Advertising Awards (LIA). Col·leció d'aquest premis de 1998 a 2003
 • Communication and Mass Media Complete. Base de dades d'articles de revista on podeu trobar informació sobre marques internacionals.

Altres recursos d'interès

 • Communication and Mass Media Complete. Articles i referències de revistes especialitzades i algunes monografies. Abast geogràfic internacional amb especial incidència al món anglosaxó.  Registrar-se com a usuari permet guardar registres, estratègies de cerca i crear alertes.
 • Statista. Base de dades internacional que inclou més d'un milió d'estadístiques provinents de 22.500 fonts d’informació. També inclou informes i tendències de sectors, estudis de mercat i consumidors, dossiers estadístics, enquestes i infografies
 • ABI/INFORM Complete. Articles a text complet d’economia, comptabilitat, recursos humans, empreses, finances, màrqueting, etc. També tesis des de 1962, working papers, informes anuals d'empreses nord-americanes i gran quantitat d'informes diversos.

Altres recursos d'interès

 • ÍnDICEs CSIC. Base de dades bibliogràfica amb més de 1.340.000 referències d'articles de revistes científiques especialitzades en ciències socials i humanitats editades a Espanya. [Es deixa d'actualitzar a partir de gener de 2023]
 • E-LIS (E-prints in Library and Information Science). Dipòsit digital d'accés obert sobre Biblioteconomia i Documentació. Permet cerca simple i avançada i dóna resultats a text complet.
 •  dLIST (Digital Library of Information Science and Technology. Dipòsit digital d'accés obert sobre ciències de la Informació. Permet la cerca simple i avançada i dóna resultats a text complet. Inclou ponències, articles, preprints, etc.
 • @rchiveSIC. Arxiu digital francès que dóna lliure accés a articles i documents de treball de l’àrea de la documentació i la comunicació. Permet la navegació per diferents criteris i la cerca simple i avançada.
 •  CCSD MémSIC. Dipòsit de tesis de ciències de la informació, biblioteconomia i documentació.

Altres recursos d'interès

 • Archivos. Pàgina del Ministerio de Cultura amb tot tipus d´informació relacionada amb el món dels arxius. Inclou diferents bases de dades, PARES (Portal de Archivos Españoles) i recursos professionals.
 • Arxivística. Apartat de la Guia temàtica de comunicació.
 • Diccionaris de comunicació. Apartat de la Guia temàtica de comunicació, que recull diccionaris, glossaris i enciclopèdies. Un dels apartats està dedicat a la Documentació. 

 • Cercador de les Biblioteques de la UAB. Permet cercar de forma integrada a les bases de dades subscrites per les Biblioteques de la UAB, oferint l’accés al text complet.
 • Web of Science. Base de dades bibliogràfica i bibliomètrica. Conté referències i resums d'autor d'articles de revista, ponències de congressos i patents.
 • Scopus. Base de dades bibliogràfica de literatura científica. Inclou referències de revistes, publicacions comercials, llibres, recursos web i patents. 
 • Proquest Central. Conjunt de bases de dades de temàtica molt variada. Inclou temes com màrqueting, comunicació i també bases de dades  de premsa.
 • Academic Video Online. Plataforma de vídeos educativos con casi 90.000 títulos. Incluye apartados como  Media studies y canales de proveedores  interesantes: British Film Institute, Filmakers Library, BBC, CBS, PBS, CNN,  60 minutes.
 • Statista. Base de dades internacional que inclou més d'un milió d'estadístiques provinents de 22.500 fonts d’informació. També inclou informes i tendències de sectors, estudis de mercat i consumidors, dossiers estadístics, enquestes i infografies.
 • Dialnet. Dóna accés als sumaris i/o text complet de revistes espanyoles, al text complet de tesis de les universitats espanyoles i a referències bibliogràfiques de llibres.
 • Raco. Dipòsit cooperatiu de revistes científiques, culturals i erudites catalanes en accés obert.

Altres recursos d'interès