El projecte "Ciències 12-15", mitjà per a desenvolupar la competència científica
Informació del calendari i del contingut del curs
Modalitat: curs virtual.
Adreçat a: professorat d'educació secundària.
Durada: 15 hores.
Calendari: de l'1 al 14 de juliol de 2020.
Professorat: Tomàs Aguilera, Joan Aliberas, Conxita Calvo, Josep Corominas, Josep Lluís Estaña, Gemma García, Mercè Guerrero, Fina Guitart, Mercè Izquierdo.
Preu: 60€
**Nota: Aquest curs inclou a la seva programació sessions virtuals a temps real. Us preguem que feu atenció als dies i les hores establertes per a les sessions.
Presentació:
Presentem un projecte curricular per a l'ESO, "Competències de pensament científic, Ciències 12-15", fonamentat en aportacions de la recerca recent en didàctica de les ciències. Està pensat per activar les emocions i el raonament de sentit comú dels alumnes i així estimular el seu aprenentatge de les ciències (motivació intrínseca). Tot fent ciència a la seva mida, l'alumnat va adquirir-ne els coneixements i les competències corresponents a l'ESO. L'hem aplicat en diversos centres durant anys amb bons resultats, que aprecien tant el professorat com l'alumnat.
Objectius:
- Presentar un projecte didàctic de "ciència per a tothom" amb el qual a l'aula o al laboratori s'experimenta, es discuteix, s'argumenta i s'introdueix el llenguatge científic; en definitiva, s’hi fa activitat científica amb sentit per a l'alumnat.
- Analitzar la funció didàctica de les principals activitats proposades a l'estudiant.
- Comprendre, en una primera aproximació, les bases didàctiques i científiques sobre les quals s’ha elaborat el projecte.
- Convidar el professorat assistent a portar el projecte a les seves classes, ja que és obert, compta amb el suport del Departament d’Educació i de la Universitat Autònoma de Barcelona, i el volem enriquir a partir de la seva aplicació en els centres i de l’avaluació dels resultats que s’hi obtenen.
Continguts:
Presentarem la proposta curricular de ciències per a l'ESO que de manera abreujada anomenem "Ciències 12-15". Abasta de primer a tercer curs i consta de 9 unitats.
- UD1 La gosadia d’explorar l’Univers: llunyà i alhora proper.
- UD2 El planeta blau: Per què? Fins quan?
- UD3 La vida a la Terra: igual però diferent.
- UD4 La Terra: un planeta que canvia.
- UD5 Què tenen en comú les muntanyes russes i els castellers?
- UD6 Que ve el llop!
- UD7 Domesticant el llamp: llamps i trons... mòbils i GPS.
- UD8 Què es manté inalterat quan tot canvia? De l’espelma als aliments.
- UD9 Cuidar la vida, donar vida.
En destacarem els principis que l'estructuren:
- Mostrarem com posem a l'abast de l'alumnat la modelització de situacions contextualitzades i el seu funcionament cognitiu i emocional.
- Subratllarem l'aposta per combinar les diferents disciplines científiques (multidisciplinarietat) per construir amb l'alumnat una comprensió integrada del món, i potenciar el treball conjunt, tan enriquidor, del professorat de diferents disciplines.
- Posarem exemples de com treballem competencialment la construcció dels grans models teòrics de la ciència, la introducció progressiva del llenguatge científic, la realització d’observacions i experiments, la utilització d’instruments, les discussions basades en indicis i arguments, alguns debats sobre temes d’interès científic i social i també l’organització de l’aula per poder fer tot això de manera que tingui sentit per a l'alumnat.
- Donarem exemples d’activitats competencials que permeten avaluar el progrés de l’alumnat.
- Evidenciarem la compatibilitat d’aquest material amb el treball per projectes mentre alhora assegurem els aprenentatges bàsics de les ciències.
Metodologia:
El curs es realitzarà a l'aula virtual Moodle de la UAB. S’organitzarà en tres cicles, cadascun amb una estructura semblant:
- Presentació del curs (cicle 1) / Comentari de les tasques realitzades a partir del cicle anterior (cicles 2 i 3).
- Presentació del més essencial de cadascuna de les unitats (quins obstacles comptem que ens trobarem i com proposem de superar-los):
- Cicle 1: de primer d’ESO (unitats 1, 2 i 3).
- Cicle 2: de segon d’ESO (unitats 4, 5 i 6).
- Cicle 3: de tercer d’ESO (unitats 7, 8 i 9).
- Presentació d’aspectes transversals:
- Cicle 1: modelització i competències.
- Cicle 2: regulació de l’activitat a l’aula.
- Cicle 3: avaluació de competències.
- Les persones inscrites al curs realitzaran tasques individuals proposades per aprofundir en els aspectes clau del projecte i les lliuraran telemàticament i dins del termini establert. Podran comptar en tot moment amb un formador o formadora que els pot atendre personalment per donar-los suport en la tasca.
- A la part final del curs es farà un retorn de les tasques del darrer cicle i un debat final, tot mirant cap al futur.
Horaris de connexió sincrònica:
- Dies 2, 6 i 9 de juliol, de 9 a 10 h.
- 14 de juliol de 9 a 11 h.
Avaluació:
Es tindrà en compte la participació i implicació en les activitats i debats i la qualitat de les tasques realitzades.
Certificació:
Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Les persones participants que compleixin el requisit d’haver superat el 100% d’activitats plantejades, és a dir la superació de tots els mòduls i del projecte final, obtindran el certificat que acredita les hores de formació del curs.