Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Tots els centres>

Descripció

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) és una fundació privada, creada el novembre de 2006, amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona com a patrons, que pren el relleu de l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, fundat l'any 1969. Per tant, el nou Institut és el resultat d'unir experiència i tradició amb un entusiasme i empenta renovats.
 
Com a centre de referència de recerca, conservació i difusió de la paleontologia de vertebrats i humana a Catalunya, l'ICP té la voluntat d'impulsar i de promoure la recerca al més alt nivell internacional, la conservació del patrimoni paleontològic i permetre la transferència eficient de coneixement i d'aplicacions a la societat en general.

Vinculació amb la UAB

L’ICP es troba en la darrera fase d’integració a la UAB com a institut universitari. Aquesta vinculació facilitarà la col·laboració en recerca entre l'ICP i els departaments universitaris amb
interessos comuns, així com la transferència de coneixement en l'àmbit de la Paleontologia i ciències properes com la biologia evolutiva i l'antropologia biològica. També facilitarà la formació i divulgació, a través de la col·laboració amb la UAB en cursos de doctorat,
màster i d'especialització en àmbits propis de la paleontologia.

Àrees estratègiques de recerca

Faunes del Mesozoic. L'objectiu principal del grup és l’estudi dels processos d'extinció massiva que es van produir al principi del Mesozoic (Permià/Triàsic) i al final d’aquesta era (Cretaci /Terciari). El registre fòssil de Catalunya d’aquests períodes és únic, ric i molt complet i converteixen aquesta zona en un dels millors llocs al món per estudiar aquests fenòmens d'extinció massiva. El grup de Faunes del Mesozoic és multidisciplinari i involucra paleontòlegs de vertebrats, especialistes en icnologia i en paleomagnetisme, paleobotànics i geòlegs per tal d'obtenir una fidel reconstrucció dels ecosistemes i la seva evolució a través del temps. Un dels objectius específics del projecte és trobar en la sèrie estratigràfica el punt cronològic exacte de l'impacte del meteorit que va acabar amb gran part de la vida al nostre planeta a finals del Cretaci.
 
Faunes del Neogen i Quaternari. L'objectiu d'aquest departament és l'estudi de la interrelació entre la dinàmica de la paleobiodiversitat i els factors climàtics en el passat per tal de predir el futur i la viabilitat dels ecosistemes terrestres actuals a la llum del canvi climàtic. Aquest grup se centra en l’estudi dels vertebrats fòssils dels últims 23 milions d'anys d'història de la Terra, que es divideix en dos períodes: el Neogen i el Quaternari. L'objectiu principal del grup és l’estudi de l'evolució orgànica, no només des del punt de vista de la història de la vida, sinó també des de la perspectiva de com la paleontologia pot contribuir a una millor comprensió dels mecanismes i les interaccions que dirigeixen el curs de l'evolució.
 

Paleoprimatologia i Paleontologia Humana. L'origen i l'evolució dels homínids actuals (el grup que comprèn els micos, orangutans, ximpanzés, goril·les i humans) és una de les qüestions més debatudes durant l'últim segle d'investigacions paleontològiques a tot el món. L'objectiu principal d’aquest grup és contribuir a resoldre aquest problema. Treballa en l'extraordinari registre fòssil català d’hominoïdeus, el més ric a tot el món entre 14-8 Ma, el lapse de temps crític per al qual les dades moleculars i paleontològics suggereixen l'origen d'aquest grup.
 
Paleobiologia Evolutiva. L'objectiu principal d'aquest grup és estudiar l'evolució del cicle vital de mamífers en condicions ecològiques canviants des de la perspectiva del temps geològic que només pot proporcionar la paleontologia. Aquesta innovadora aproximació en palobiologia permet obtenir informació detallada sobre els canvis produïts en els cicles vital dels organismes com a resposta a modificacions de les condicions climàtiques i mediambientals.  
 
Paleontologia Virtual. Departament transversal de l’ICP centrat en l'ús de tecnologies no invasives aplicades a la paleontologia amb l’objectiu d’explorar i quantificar les estructures internes dels fòssils i realitzar simulacions biomecàniques per extreure’n implicacions paleobiològiques. Les instal·lacions de l'ICP inclouen un escàner de tomografia computada industrial amb un tub de raigs X de 450 kV, el que representa el sistema de tomografia computada més potent del sistema d’investigació a Espanya per analitzar grans mostres d'alta resolució.

Serveis d'interès per la comunitat UAB CEI

Servei de Tomografia Computada (TC) industrial
Servei de preparació, restauració i conservació de col·leccions
Suport en la gestió de col·leccions i museus
Convocatòries de beques i subvencions
Cursos
Agenda d’esdeveniments

30

Investigadors (2012)

5

Grups de recerca (2012)

1.700.000

Euros de pressupost (2012)

8

Projectes de recerca (2012)

158

Articles publicats (2012)

3

Tesis doctorals (2012)

Contacte

Responsable: Salvador Moyà

Adreça: Edifici ICP, Campus UAB. 08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès

Telèfon: 93 586 83 45 / 93 586 83 42

E-mail: icp@icp.cat

Web: http://www.icp.cat