Dissabtes
Triar matemàtiques
 Curs d'astronomia 
Modelització
Miscel·lània

Curs d'astronomia, Joan Girbau.

El curs d'Astronomia correspon a una assignatura de campus impartida a la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona pel professor Joan Girbau. Per ser una assignatura de campus estava adreçada a tota mena d'estudiants universitaris, de totes les carreres (de lletres, de ciències o artístiques) i, per tant, s'havia d'impartir usant només coneixements matemàtics molt elementals.

Malgrat això, l'orientació del curs ha defugit sistemàticament l'acumulació de dades espectaculars i de fotografies impressionants que acostumen a constituir l'únic objectiu de la major part de cursos de divulgació de l'astronomia. En canvi s'ha donat molta importància a la comprensió del que es veu quan hom mira el cel i, també, a l'evolució històrica dels coneixements astronòmics.

A continuació trobareu els vídeos de les lliçons i material complementari. Per descarregar un reproductor cliqueu a continuació:
VLC Media Player        Adobe Flash Player


Tema 1. Moviment aparent de les estrelles: la volta celeste. Temps sideri. Concepció aristotèlica de l'univers. Coordenades a l'esfera celeste: ascensió recta i declinació. Constel·lacions.    

Tema 2. Moviment aparent del sol a la volta celeste: l'eclíptica, la durada de l'any, les estacions, com es veu el moviment del sol en els diferents indrets de la terra.     

Tema 3. Calendaris solars: calendari romà, reforma de Juli Cèsar, reforma gregoriana.  Calendaris de sol i lluna: hebreu, babilònic, grec (cicle de Metó).      Vídeo tema 3.

Tema 4. Precessió dels equinoccis, signes del zodíac i constel·lacions eclíptiques, nutació. Explicació dels canvis climàtics per la variació al llarg dels anys d'alguns paràmetres astronòmics.

Tema 5. Rellotges de sol.

Tema 6. Rellotges de sol. Els planetes del sistema solar. Bucles de la trajectòria aparent dels planetes: teoria dels epicicles de Ptolomeu. Punt de vista de Copèrnic. Lleis de Kepler. Distàncies dels planetes al sol (calculades per les lleis de Kepler). Càlcul de la velocitat de la llum utilitzant els eclipses del satèl·lit Io de Júpiter. Com es veuen els planetesamb un telescopi petit.

Tema 7. La lluna: òrbita, períodes sinòdic, sideri i draconític, eclipsis de sol i lluna, Saros, com es veu la lluna des dels diferents indrets de la terra.

Tema 8. Com podem calcular les distàncies dels estels a la terra: mètode de la paral·laxi, mètode de les variables cefèides, mètode del diagrama de Herzsprung-Russell.

Tema 9. Què és una galàxia. La Via Làctia (la nostra galàxia).

Tema 10. Com és l'univers? Aquest tema el dividirem en tres parts:

Part 1: Llei de Hubble i com Edwing Hubble la va descobrir

Part 2: Història de l'evolució de les idees geomètriques.

Part 3: Relativitat especial, relativita general i models cosmològics.

MATUAB Divulga Subscriu-te, i rebràs informació sobre les activitats organitzades pel departament

 

Orientació Universitària Adreçades a estudiants de batxillerat i de cicles formatius de grau superior

 

UAB Divulga Revista de divulgació científica de l'Autònoma

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament de Matemàtiques
Edifici C Facultat de Ciències
08193 Bellaterra (Barcelona)
TEL +34 93 581 13 04
FAX +34 93 581 27 90

d.matematiques@uab.cat
web

 

 

 

 

2024 Universitat Autònoma de Barcelona