La UAB, contra les violències masclistes

IMG25NRosalia2019
Amb motiu del Dia Internacional contra les violències masclistes, la UAB ha organitzat un acte el dilluns 25 de novembre a la plaça Cívica, on s'ha llegit un manifest i l'Aula de Dansa ha realitzat una performance amb música de Rosalia.

25/11/2019

"No ser còmplices de les violències masclistes és clau per avançar" ha dit la vicerectora Sara Moreno, en l'acte.

El dilluns, 25 de novembre, amb motiu del Dia Internacional contra les violències masclistes, l'Observatori per a la Igualtat de la UAB ha organitzat un acte que ha inclós la lectura d'un manifest i una performance de dansa a les 13:30h a la plaça Cívica.

Aquest any s'ha adherit al manifest conjunt presentat per universitats i els centres i-CERCA a la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya. Es posa de relleu les violències sexuals i s'adverteix que "una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l'estructura patriarcal". El manifest fa una crida a seguir treballant de forma conjunta i coordinada en la implicació de totes les administracions i agents socials amb l'objectiu d’eradicar totes les violències masclistes.

Amb aquest acte es pretén visibilitzar tots els nivells de violències masclistes que pateixen les dones i les persones que no obeeixen la cisheteronorma. L'expressió més visible d'aquesta violència la trobem en els feminicidis. En el que va d'any 2019, s'han registrat oficialment 51 feminicidis a tot l'Estat espanyol. A Catalunya, el masclisme assassina de mitjana dues dones al mes, la majoria a mans de les seves parelles o ex parelles. Les xifres oficials del que portem d'any ja superen els assassinats masclistes del 2018.

L'acte ha estat presentat per Sara Moreno, vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, que ha pronunciat unes paraules, i ha subratllat que "com a universitat estem preocupats perquè hi ha determinades forces polítiques que nenguen aquestes violències masclistes i no ens agraden aquests passos enrere". La vicerectora ha dit que "lluitar contra aquestes violències és alçar la veu". També ha destacat el fet que "cal apel.lar als homes per tal que no siguin còmplices del masclisme; per poder avançar és important això".

A continuació, s'ha fet la lectura del manifest l'ha fet Maria Prats, directora de l'Observatori per a la Igualtat. Seguidament ha començat l'espectacle, preparat i executat per l'Aula de dansa de la UAB i dirigit per Laia Santanach. La performance ha utilitzat música de Rosalia, concretament la seva cançó Pienso en tu mirá (Cap.3: Celos)

Com ja és tradició, aquest any la UAB també ha penjat, des del 18 de novembre, a la façana de l'edifici Àgora de la plaça Cívica, el llaç lila en record a les dones que han patit violències masclistes.

A nivell territorial, l'acte més destacat del dia és la manifestació convocada el mateix dia 25 per col·lectius feministes. Aquest any la convocatòria és a les 18:30h als Jardinets de Gràcia de Barcelona. A més a més, els dies anteriors i posteriors al 25 hi ha previstes activitats arreu del territori per visibilitzar i denunciar totes les violències masclistes.

Per exemple, abans del l’inici de cada partit del Campionat de Catalunya Universitari que enguany acull la UAB, es farà lectura del Manifest del Món de l’Esport  2019, publicat també amb motiu del Dia Mundial per a l’eliminació de la violència envers les dones, difusió que es farà fins a l’1 de desembre i que forma part de les actuacions emmarcades en el “Programa Dones i Esports”.

- CARTELL
- MANIFEST Xarxa d'Unitats d'Igualtat de Gènere de les Universitats Espanyoles per a l'Excel·lència Universitària
- MANIFEST Comissió Dones i Ciència del CIC