El projecte SORTEX guanya la 13a edició del Programa de Generació d'Idees

El projecte SORTEX guanya la 13a edició del Programa de Generació d'Idees

Una solució per identificar i separar les fibres tèxtils ha estat el projecte guanyador del 13è Generació d'Idees, que s'ha dedicat a trobar solucions innovadores per reduir i revaloritzar els residus. El concurs dels projectes finalistes ha tingut lloc el 12 de maig a l'edifici Eureka del Parc de Recerca UAB.

12/05/2022

La seva solució fa un anàlisi molecular de les fibres i, després, les classifica de forma automàtica.

L'equip guanyador l'integren Rafa Valdés, doctorand en Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB; Gemma Rius, investigadora de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i Ivan Hortigüela, doctorand en Dret de la Universitat Rovira i Virgili.

Amb SORTEX proposen identificar i separar les fibres dels teixits per afavorir la circularitat dels residus tèxtils. La tecnologia a desenvolupar, acompanyada d'una base de dades de les diferents fibres, s'aplicaria a la recollida selectiva o als estocs dels productors de tèxtils. La solució fa un anàlisi molecular de les fibres i, després, les classifica de forma automàtica. L'equip del projecte SORTEX entrarà a formar part d'un programa d'acceleració d'Esade per donar continuïtat al projecte.

El segon premi ha estat per REVERTI, un projecte ideat per August Arnal, investigador de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i Minerva Porté, estudiant de l'Escola Agrària de Tàrrega, en què proposen una solució per millorar la traçabilitat dels envasos de líquids amb l'objectiu de millorar-ne la reutilització.

El tercer finalista del Generació d'Idees ha estat el projecte VALUEPOT, presentat per Isabel Corrales, del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB; Lucia Yohai, del grup de Tècniques de Separació del Departament de Química de la UAB i Maria Ribaya, doctoranda del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG). el projecte tindria com a objectiu revaloritzar les peles de patata creant nou subproducte biodegradable: pellets de biomassa per a la indústria ramadera. 

El jurat d'aquesta edició dels PGI l'ha format Josep Alías, manager de l'Esade Entrepreneurship Institute i llicenciat en Sociologia per la UAB; Carlos Gasol, doctor en Ciències Ambientals per la UAB i director de projectes de l'spin-off Inèdit i Teresa Gea, professora del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB.

En acabar la presentació dels projectes, Raquel Barrena, del grup de recerca de Compostatge de Residus Sòlids Orgànics de la UAB, va impartir la ponència Cap al residu zero en la gestió de la matèria orgànica: biodegradabilitat, bioconversió i noves cadenes de valor.

Aquesta edició ha estat patrocinada per l'Ajuntament de Sant Cugat i ha comptat amb el suport de Catalunya Emprèn, el Banco Santander i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). A més, forma part del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial “HubB30, més enllà de la circularitat”, que vol transformar el territori de l’entorn de l’eix viari de la B30 en un espai capdavanter en polítiques i accions de desenvolupament sostenible.

Més informació:
Vídeo
Àlbum de fotos