Obre les portes el Disseny Lab, l'espai de creació i experimentació col·lectiva

Inauguració dels UAB Open Labs a l'Escola d'Enginyeria
Inauguració dels UAB Open Labs a l'Escola. En primer terme, Ramón Vilanova, director Escola Enginyeria (esquerra) i Margarita Arboix, rectora UAB (dreta).
El Disseny Lab és la vessant co-creativa i experimental dels UAB Open Labs, uns Living Labs o laboratoris d'innovació digital que es basen en la col·laboració oberta per aportar solucions en la vida real de les persones. El Disseny Lab es troba obert des del 25 de novembre a la planta baixa de l'Escola d'Enginyeria, al campus de Bellaterra.

25/11/2019

El Disseny Lab ja és una realitat a l'Escola d'Enginyeria. Es tracta d'un espai de fabricació i construcció dels UAB Open Labs, els laboratoris d'innovació digital, coneguts com Living Labs, en què es treballa a partir de les idees i l'enginy de diferents sectors de la comunitat científica i social per donar respostes a les demandes de la ciutadania. L'altre espai habilitat és el Digital Lab, ubicat a la Sala Revistes d'Humanitats, i està orientat a la digitalització de qualsevol element físic i sonor.

Aquest laboratori ha estat inaugurat el 25 de novembre a càrrec de la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix, acompanyada de la presència del vicerector d’Innovació i Projectes Estratègics, Javier Lafuente. L'objectiu es poder materialitzar productes disposant de la col·laboració de diferents agents socials, ja siguin usuaris, investigadors, empreses o des de l'administració pública. "Qualsevol idea és benvinguda i a l'Escola estarem encantats de canalitzar-la", ha dit durant l'acte d'inauguració Ramón Vilanova, director de l'Escola d'Enginyeria.

Un dels principals reclams del Disseny Lab és el de la maquinària d'impressió en tres dimensions. Aquesta impressora està dotada de tres eixos que, amb un filament fos, va fent capes fins que construeix per complet l'arxiu de l'objecte que s'ha carregat prèviament a la computadora. Prèviament, cal aplicar-hi una capa de laca, tasca que de forma simbòlica a dut a terme la rectora de la UAB. De fet, el procés més complex és el del disseny i no pas el de la pròpia fabricació. "Entre tots som capaços de fer pràcticament de tot", ha afirmat Alfons Miàs, coordinador del projecte.

La clau del procés és la intel·ligència col·laborativa, on cadascú pot aportar els seus coneixements i les seves idees. De fet, a gran escala s'ha pogut arribar a construir amb cèl·lules mare una orella amb una impressora 3D, tal i com ha recordat Miàs durant la presentació. D'altra banda, el Disseny Lab també disposa d'una impressora en dos dimensions que té la capacitat tant de tallar com de gravar. Per fer-la servir es segueix un procés significativament més senzill que la que treballa en tres dimensions. Totes aquestes eines oferiran l'oportunitat a docents i alumnat de fer classe d'una manera molt diferent i innovadora, aportant un grau d'excel·lència i innovació superior. 

Equipaments del Disseny Lab

Reciclatge:

  • Trituradora SHR3D IT
  • Premsa de plàstic R30 Sheet Press
Fabricació:
  • Termoconformadora Clarke Vacuum Former 725FLB
  • Màquina làser PC 13/90 de gravat i tall
  • Talladora de vinil Roland CAMM-1 GS-24
Fabricació additiva:
  • Injectora Travin Mini Moulder TP2
  • Extrusora 3devo Precision series 350
  • Impressora 3D BCN3D Technologies Sigma R19 HS
  • Impressora 3D BCN3D Technologies Sigmamax R19 HS

Més informació
Web dels UAB Open Labs